22.04.2021.godine

PRIPREMA :Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede

Crna šljivina osica (Hoplocampa minuta) i žuta šljivina osica ( Hoplocampa flava L)

Preporučuje se voćarima da u nasadima  šljive pomoću bijelih ljepljivih ploča prate pojavu crne šljivine osice (Hoplocampa minuta) i žute šljivine osice ( Hoplocampa flava L.). Bijele ljepljive ploče se postavljaju na visini od 1-1,5 metar. Pregledaju se neposredno poslije fenofaze cvjetanja , a prag štetnosti je ukoliko je zalijepljeno više od 25 osica.

Imaju  jednu generaciju godišnje. Prezimljuju kao larve u zemljištu. Osice polažu jaja u čašićne listiće cvjeta, gdje se razvijaju larve, koje napadaju mlade tek zametnute plodove, koji kasnije opadaju.

Zaštita se može izvršiti nekim od registrovanih preparata poslije završene fenofaze cvjetanja .

Zaštitna sredstva koristiti u skladu sa uputstvom, vodeći računa o zaštiti pčela.

Zaštita pčela je propisana odredbom člana 7. Pravilnika o obavezama korisnika fitofarmaceutskih sredstava (FFS) („Službeni glasnik BiH „ br. 101/12):

(1) U vrijeme cvjetanja poljoprivrednih kultura, korisnik je obavezan najmanje 48 sati prije tretiranja kontaktnim FFS opasnim za pčele obavijestiti pčelare. Obavijest mora sadržavati datum i tačno vrijeme tretiranja, trgovinski naziv FFS, naziv korisnika FFS, te podatke o mjestu tretiranja. Ako korisniku pčelar nije poznat, obavezan je obavijestiti najbliže udruženje pčelara.

(2) Korovi i trave u fazi cvjetanja u višegodišnjim zasadima, u trenutku tretiranja FFS koja su opasna za pčele, moraju biti pokošeni ili na drugačiji način treba spriječiti da FFS dođe s njima u dodir.

(3) U vrijeme cvjetanja gajenih biljaka zabranjena je primjena sistemičnih FFS opasnih za pčele.

(4) Primjena kontaktnih FFS opasnih za pčele u vrijeme cvjetanja gajenih biljaka dopuštena je samo u noćnim satima i to počevši od dva sata nakon zalaska do dva sata prije izlaska sunca.


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.