25.05.2021.

PRIPREMA :Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede

Zaštita u voćnjacima

Obilaskom terena i vizuelnim pregledom voćnih stabala uočeno je prisustvo lisnih uši. To su sitni insekti veličine do 2 mm, boja im varira od zelene, crne, žute. Brzo se razmnožavaju i formiraju guste kolonije na naličju lista. Hrane se sisanjem biljnih sokova, nanoseći oštećenja na listovima koji se kovrčaju, zaostaju u razvoju i deformišu se. Luče mednu rosu koja privlači mrave. Tako da je pojava mrava znak da su na  voćnim stablima prisutne lisne uši, a koje su i prenosioci virusnih oboljenja. Preporučuje se da se izvrši pregled voćnih nasada i po potrebi izvrši zaštita.

Evidentirano  je i prisustvo jabučnog moljca,  štetu pričinjavaju gusjenice koje se hrane lišćem, mogu da izazovu golobrst,  a kasnije  se obavijaju paučinastom pređom. Preporučuje se da se izvrši mehaničko uništavanje paučinastih gnijezda  sa gusjenicama.

Zaštita povrtnih kultura

Usjevi krompira se na većini lokaliteta nalaze u fenofazi brzog porasta cime. Vizuelnim pregledom usjeva krompira  uočeno je prisustvo imaga, larvi i jaja krompirove zlatice-Leptinotarsa decemlineata. Štetu pričinjavaju imago  i larve. Odrasli insekti su dužine oko 8 mm, žute do naranđaste boje. Polažu jaja u skupinama na naličje lista iz kojih se izlegu larve, koje su roze boje i koje odmah počinju sa ishranom, nanoseći velike štete .

Preporučuje se proizvođačima da izvrše pregled usjeva krompira na prisustvo krompirove zlatice. Na manjim površinama može se izvršiti sakupljanje i uništavanje ovog štetnika. Primjena insekticida je opravdana ukoliko se radi o većim povšinama i ukoliko je došlo do prenamnoženosti krompira sa navedenim štetnikom.

Vremenski uslovi su povoljni za infekcije krompira sa plamanječom čiji je uzročnik gljiva Phytophtora infestans. Prvi znaci infekcije pojavljuju se na donjoj strani lista, gdje se na naličju lista mogu primjetiti žučkaste pjege koje se šire i postaju tamnije. Za kratko vrijeme čitav list izgleda kao da je vatrom spaljen.

 

Vrijednost klimatskih činilaca povoljni su za infekciju luka sa plamanječom. Inficirane biljke u početku imaju svjetlozelene listove, a kasnije dobijaju sivkasto-ljubičast izgled. List se lomi, izložen je napadu drugih parazita i vrlo brzo propada. U povoljnim uslovima bolest se brzo širi i može zahvatiti cijeli usjev.

Preporučuje se poljoprivrednim proizvođačima da provedu mjere zaštite nekim od registrovanih zaštitnih sredstava.

Zaštitna sredstva koristiti u skladu sa priloženim uputstvom.

 


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.