29.04.2022 godine

PRIPREMA :Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede

Zaštita u voćnjacima

U nasadima kruške poslije faze cvjetanja potrebno je pratiti prisustvo jaja i larvi kruškine buhe-Cacopsylia pyri. Ako je napadnuto 20% izboja zaštita se moža izvršiti insekticidima poslije faze cvjetanja. Na manjim površinama može se suzbiti odstranjivanjem i uništavanjem napadnutih izboja.

U toku vegetacije potrebno je redovno vršiti pregled voćnih stabala jabuke, kruške i dunje u cilju utvrđivanja pojave mladara u vidu „pastirskog štapa“, sušenja listova, pojave bakterijskog eksudata, a čiji je uzročnik fitopatogena bakterija Erwinia amylovora. Bakterija napada sve dijeolove biljke, a najviše je osjetljiv cvijet. Cvjetovi dobijaju smeđu boju i suše se. Povoljni uslovi za pojavu bakteriozne plamenjače su temperatura zraka od 18-24 C0 i visoka vlažnost zraka.

Ukoliko je došlo do infekcije, zaštita se može izvršiti odstranjivanjem inficiranih dijelova kod jabuke rezom 30 cm ispod mjesta zaraze prema zdravom tkivu, a kod kruške i dunje 50 cm. Rane nastale pri rezidbi premazati voćarskim voskom.

Isto tako, potrebno je izvršiti pregled voćnih nasada poslije faze cvjetanja na prisustvo lisnih ušiju. Lisne uši su sitni insekti, a boja im varira od svjetložute, zelene do crne. Hrane se sisanjem biljnih sokova, pri čemu izazivaju oštećenja poput zastoja u rastu, listovi su ukovrčani, zametnuti plodovi deformisani. Luče mednu rosu na koju se naseljavaju gljive čađavice. Prenosioci su virusnih bolesti. Ukoliko se uoči pojava lisnih ušiju na voćkama, preporučuje se zaštita primjenom adekvatnih insekticida

U cilju zaštite pčela, obavezno u voćnjacima izvršiti košenje korova koji su procvjetali, a zaštitna sredstva koristiti u skladu sa priloženim uputstvom.

 


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.