10.06.2022.godine

PRIPREMA :Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede

Zaštita povrtnih kultura

Nestabilne vremenske prilike stvaraju povoljne uslove za pojavu plamanječe na paradajzu (proizvodnja na otvorenom polju) i krompiru čiji je uzročnik gljiva Phytophthora infestans. Preporučuje se izvršiti zaštita sredstvima registrovanim za ovu namjenu.

U usjevima krompira evidentirano je prisustvo imaga i larvi krompirove zlatice(Leptinotarsa decemlineata). Na manjim površinama može se sakupiti i uništiti, a na većim površinama i ukoliko je došlo do prenamnoženosti upotrebom zaštitnih sredstva.

U cilju zaštite od bijele leptiraste uši (Trialeurodes vaporariorum) na paradjzu, paprici i krastavcu (proizvodnja u plastenicima), obavezna mjera je uklanjanje korova oko plastenika jer imago usljed visokih temperatura u plastenicima, izlijeće i naseljava korovske biljne vrste u blizini plastenika. Brojnost se može smanjiti postavljanjem žutih ljepljivih ploča u plastenicima. Zaštitna sredstva se mogu koristiti u početnim fazama razvoja štetnika, tad su efikasni jer je uš prekrivana voštanom prevlakom koja joj služi kao zaštita.

Zaštita u voćnjacima

Postoji opasnost od primarne infekcije jabuke sa Venturia inaequalis koja uzrokuje krastavost lista i ploda jabuke i pojavu pepelnice čiji je uzročnik gljiva Podospherae leucotricha. Zaštitu izvršiti sredstvima koji suzbijaju krastavost lista i pepelnicu.

Potrebno je redovno obilaziti voćne nasade i utvrditi prisustvo lisni uši i da li postoje položena jaja jabučnog savijača – Cydia pomonella i po potrebi izvršiti zaštitu registrovanim insekticidima.

.

Zaštitna sredstva koristiti u skladu sa priloženim uputstvom vodeći računa o karenci.


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.