Goražde, 12.05.2023 godine

PRIPREMA:Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede

Obavijest za voćare

 Nestabilne vremenske prilike stvaraju povoljne uslove za primarnu  infekciju jabuke uzročnikom pjegavosti lista i krastavosti ploda-Venturia inaequalis. Gljiva prezimljuje u inficiranom opalom lišću, u kori drveta, mumificiranim plodovima, gdje obrazuje askuse iz kojih  se oslobađaju askospore, koje u povoljnim uslovima stvaraju pjege na listu.

Vremenski uslovi su povoljni i za pepelnicu na jabuci –Podospheara leucotricha. Infekciju uzrokuje gljiva koja prezumljuje u pupovima gdje u  proljeće iz inficiranih pupova na listovima stvara pepeljastu navlaku.

Zaštita od uzročnika pjegavosti lista i krastavosti ploda jabuke u plantažnim nasadima može se izvršiti preventivnim zaštitnim sredstvima , a ukoliko je infekcija nastupila zaštita se može izvršiti nekim od sistemičnih sredstava za zaštitu bilja.

Na ljepljivim pločama postavljenim u zasadu jabuke registrovano je prisustvo jabučne osice-Hoplocampa testudinea. U fazi precvjetavanja dolazi do piljenja larvi koji se ubušuju u tek zametnute plodove.

U cilju zaštite zametnutih plodova kod kruške i lisne mase od uzročnika krastavosti lista i ploda-Venturia pyrina, može se izvršiti zaštita kombinacijom preventivnih i sistemičnih fungicida.

Povoljni su uslovi za infekciju šljive uzročnikom šupljikavosti lista koštičavog voća-Stigmina carpophila. Očekuje se i početak polaganja jaja šljivinog smotavca-Grapholita funebrana.

 

Zaštitna sredstva koristiti u skladu sa priloženim uputstvom.

 

 

 


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.