30.04.2019.

PRIPREMA:Sadeta Ahmetović, dipl.ing . poljoprivrede

 Zaštita u voćnjacima

Na lokalitetima gdje se jabuke nalaze u fenofazi  završene cvatnje i zametanja plodova, preporučuje se izvršiti zaštitu od uzročnika krastavosti lista i ploda jabuke-Venturia inaequalis, nekim od sistemičnih preparata: Difcor EC, Indar 5EW, Pyros 400 SC uz dodadatak nekih od kontaktnih preparta: Mankozeb, Star 80 WP, Delan 700 WDG..

Navedenim preparatima suzbija se i pepelnica-Podosphaera leucotricha. Inficirane izboje sa pepelnicom mehanički odstraniti i iznijeti iz voćnjaka.

U nasadima kruške potrebno je pratiti prisustvo kruškine buhe-Cacopsylia pyri. Kod masovne pojave zaštita se može izvršiti nekim od preparata: Movento SC ili Kraft 18 EC.

U toku vegetacije potrebno je redovno vršiti pregled voćnih stabala jabuke, kruške i dunje u cilju utvrđivanja pojave mladara u vidu „pastirskog štapa“, sušenja listova, pojave bakterijskog eksudata, a čiji je uzročnik fitopatogena bakterija Erwinia amylovora. Bakterija napada sve dijeolove biljke, a najviše je osjetljiv cvijet. Cvjetovi dobijaju smeđu boju i suše se. Povoljni uslovi za pojavu bakteriozne plamenjače su temperatura zraka od 18-24  C0 i visoka vlažnost zraka.

Ukoliko je došlo do infekcije, zaštita se može izvršiti odstranjivanjem inficiranih dijelova kod jabuke rezom 30 cm ispod mjesta zaraze prema zdravom tkivu, a kod kruške i dunje 50 cm. Rane nastale pri rezidbi premazati voćarskim voskom.

U cilju zaštite pčela, obavezno u voćnjacima izvršiti košenje korova koji su procvjetali, a zaštitna sredstva koristiti u skladu sa priloženim uputstvom.

Zaštita presadnica u plastenicima

Proizvođačima presadnica (paprika, paradajz, krastavac) u zaštićenom prostoru – plastenicima, preporučuje se da postave plave i žute ljepljive ploče u cilju praćenja prisustva lisnih ušiju, tripsa, štitastog moljca.

Štete pričinjavaju odrasli i larve, sišući  biljne sokove, a prenosioci su brojnih virusa.

Ukoliko se uoči prisustvo navedenih štetnika, zaštita se može izvršiti nekim od insekticida: Actara, Mospilan, Laser i dr…

Preparate koristiti u skladu sa priloženim uputstvom.


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.