16.07.2019.

PRIPREMA: Sadeta Ahmetović, dipl.ing poljoprivrede

 Obavijest poljoprivrednim proizvođačima

Nestabilne vremenske prilike stavaruju povoljne uslove za infekciju paradajza sa plamenjačom-Phytophthora infestans. Gljiva napada sve dijelove biljke, a u povoljnim uslovima se brzo širi i za kratko vrijeme može doći do propadanja kompletnog usjeva paradajza.

Razvoju infekcije pogoduje  visoka vlažnost i temperatura zraka  od 16-22  0C. U plastenicima redovnim provjetravanjem se može regulisati temperatura  i vlažnost zraka.

U fenofazi rasta ploda zaštita se može izvršiti sredstvima za zaštitu bilja ( Ridomil Gold MZ, Pergado MZ, Consento  i dr…) a u fenofazi sazrijevanja ploda sredstvima koja imaju kraću karencu ( Orvego,  Ortiva,  Revus i dr…).

Preporučuje se izvršiti pregled usjeva paradajza i paprike koji se proizvode u zatvorenom prostoru-plastenici na prisustvo tripsa i to metodom otresanja lista  na bijelu podlogu. Brojnost tripsa se može prataiti postavljanjem plavih ljepljivih ploča, a zaštita se može izvršiti insekticidom Laser 240 SC.

Evidentirano je prisustvo žute kukuruzne sovice-Helicoverpa armigera u usjevu paradajza.  Štetu pričinjavaju gusjenice koje su svjetlo-zelene boje i polifagne su. Napada oko 250 biljnih vrsta. Hrane se plodovima , gdje dolazi do truleži . Mjere zaštite obuhvataju agrotehničke i hemijske mjere. Od agrotehničkih mjera najvažnije je uništavanje korova i uzgoj kukuruza na većoj udaljenosti od  mjesta proizvodnje paradajza. Prije upotrebe zaštitnih sredstava potrebno je utvrditi brojnost jaja i gusjenica štetnika, a može se utvrditi pomoću feromonskih klopki. Broj leptira koji je evidentiran na klopkama je znak da je štetnik prisutan u usjevu. Ukoliko se uoči prisustvo jaja i gusjenice na plodu paradajza potrebno je izvršiti zaštitu nekim od insekticida: Chromorel D, Carogen 250EC, Affirm , Fastac i dr…. ,vodeći računa o karenci.

Preparate koristiti u skladu sa priloženim uputstvom.


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.