17.04.2020.

PRIPREMA :Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede

Zaštita u voćnjacima

Vremenski uslovi povoljni su za pojavu uzročnika sušenja cvjetova i grančica koštičavog voća (Monilia laxa) na trešnji, šljivi i višnji. Inficirani cvjetovi posmeđe i naglo se suše , a kasnije uzrokuje sušenje grančica, koje izgledaju kao da su vatrom spaljene.

Zaštita se može izvršiti nekim od preparata (Teldor SC 500, Switch 62,5 WG, Indar 5 EW, Chorus i dr.).

Preporučuje se proizvođačima šljiva da pomoću bijelih ljepljivih ploča prate pojavu crne šljivine osice (Hoplocampa minuta) i žute šljivine osice ( Hoplocampa flava L.). Napada plodove u koje se ubušuju larve . Iz larvi se razvijaju gusjenice koje izgrizaju tkivo ploda. Napadnuti plodovi opadaju dok su još mali.

Zaštita se može izvršiti adekvatnim insekticidima poslije završene fenofaze cvjetanja .

Preporučuje se izvršiti zaštitu od uzročnika krastavosti lista i ploda jabuke (Venturia inaequalis). Gljiva prezimljuje u inficiranom opalom lišću, na kori drveta, mumificiranim plodovima, gdje obrazuje askuse , stvaraju se askospore , koje u povoljnim uslovima uzrokuju primarnu infekciju, stvarajući na listu pjege.

Zaštita u nasadima jabuke se može izvršiti do fenofaze „mišje uši“ preparatima na bazi bakra, a od fenofaze „ mišije uši“ preparatima na bazi mankozeba, cirama, metirama i dr.

Ukoliko je u prethodnim godinama na stablima jabuke evidentirano prisustvo jabučne krvave uši (Eriosoma lanigerum), preporučuje se izvršiti zaštitu prije fenofaze cvjetanja.

Potrebno je izvršiti pregled voćnih nasada koji se nalaze u fenofazi cvjetanja i utvrditi da li postoji prisustvo rutave bube (Tropinota hirta). Štetu pričinjavaju odrasli insekti koji se hrane cvjetovima i mladim listovima . Oštećuju prašnike i tučkove , usljed čega je onemogućeno zametanje plodova.

Smanjenje brojnosti ovog štetnika može se postići postavljanjem bijelih i plavih posuda u krošnju drveta ili na zemlju, napunjene sa vodom uz dodatak voćnog sirupa.

Prije upotrebe sredstva za zaštitu bilja , neophodno je pročitati uputstvo o primjeni i strogo se pridržavati istog. Isto tako potrebno je pratiti vremensku prognozu jer nakon tretiranja, kiša ne bi trebala pasti narednih 5 do 6 sati.

Zaštitu vršiti u skladu sa Pravilnikom o obavezama korisnika fitofarmaceutskih sredstava (FFS) („Službeni glasnik BiH „ br. 101/12) . Odredbom člana 7. navedenog pravilnika propisana ja zaštita pčela:

(1) U vrijeme cvjetanja poljoprivrednih kultura, korisnik je obavezan najmanje 48 sati prije tretiranja kontaktnim FFS opasnim za pčele obavijestiti pčelare. Obavijest mora sadržavati datum i tačno vrijeme tretiranja, trgovinski naziv FFS, naziv korisnika FFS, te podatke o mjestu tretiranja. Ako korisniku pčelar nije poznat, obavezan je obavijestiti najbliže udruženje pčelara.

(2) Korovi i trave u fazi cvjetanja u višegodišnjim zasadima, u trenutku tretiranja FFS koja su opasna za pčele, moraju biti pokošeni ili na drugačiji način treba spriječiti da FFS dođe s njima u dodir.

(3) U vrijeme cvjetanja gajenih biljaka zabranjena je primjena sistemičnih FFS opasnih za pčele.

(4) Primjena kontaktnih FFS opasnih za pčele u vrijeme cvjetanja gajenih biljaka dopuštena je samo u noćnim satima i to počevši od dva sata nakon zalaska do dva sata prije izlaska sunca.


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.