• OBJAVLJENO: 27.07.2021.
12. vanredna sjednica
Usvojena Deklaracija

Dnevni red

1. Usvajanje Deklaracije kojom se podržava Odluka Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini o donošenju dopuna Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na 12. vanrednoj sjednici, nakon 19.redovne sjednice, usvojila je Deklaraciju koja glasi:

Obzirom da je Goražde u periodu odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godina, proglašeno sigurnom zonom Ujedinjenih nacija u kojoj je poginulo, ubijeno i ranjeno 4402 ljudi, među kojima i stotine djece.

Podsjećamo da je, presudama Međunarodnog krivničnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, Mehanizma za međunarodne krivične sudove, Međunarodnog suda pravde i Suda Bosne i Hercegovine, utvrđeno da su na teritoriji Bosne i Hercegovine u periodu 1992-1995.godina počinjeni genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini.

Na brojnim mjestima se danas negiraju genocid i presude međunarodnih i domaćih sudova što vrijeđa žrtve i predstavlja prepreku pomirenju.

Svjesni činjenice da pomirenja ne može biti bez priznanja genocida i zločina, podržavamo Odluku Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini o donošenju dopuna Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Izražavamo nezadovoljstvo što niko nije osuđen zbog zločina počinjenih nad stanovnicima zaštićene zone Ujedinjenih nacija Goražde u periodu 1992-1995.godina na koji je u toku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i odbrambeno-oslobodilačkog rata palo više od 100.000 projektila i čiji građani su bili okruženi 1336 dana bez hrane, vode, struje, kao i drugih životnih potrepština, stoga pozivamo Tužilaštvo BiH da konačno procesuiše i sankcioniše odgovorne za počinjene ratne zločine u Goraždu”, stoji u Deklaraciji.


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.