• OBJAVLJENO: 25.07.2022.
13. vanredna sjednica
Usvojena Deklaracija kojom se oštro osuđuju namjere Visokog predstavnika BiH i OHR-a o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH

D n e v n i  r e d

1. Razmatranje prijedloga Visokog predstavnika u BiH i OHR-a o izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini i Ustava Federacije BiH.

Polazeći od najave o mogućnosti da Visoki predstavnik u BiH nametne izmjene Izbornog zakona BiH te informacija o mogućnostima dalje podjele na etničkom principu, a duboko vjerujući u građanski model uređenja države Bosne i Hercegovine, Skupština Bosnakso-podrinjskog kantona Goražde  na današnjoj sjednici usvojila je Deklaraciju kojom najoštrije osuđuje namjere Visokog predstavnika u BiH da nametne izmjene Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH, kako je to objavljeno u medijima i na društvenim mrežama.

Također, ovom Deklaracijom koju su usaglasile sve političke partije koje participiraju u kantonalnom parlamentu, Skupština BPK Goražde se protivi nametanju rješenja koja će dodatno produbiti etničke podjele, te poziva Visokog predstavnika na donošenje rješenja koja će Bosni i Hercegovini omogućiti evropsku budućnost.

Deklaracijom  Skupština BPK Goražde pozdravlja tehničke izmjene Izbornog zakona BiH koje bi omogućile veću transparentnost izbornog procesa i smanjile mogućnost krađe izborne volje i  i omogućavanja fer i transparentnih izbora te izražava opredjeljenje da Bosna i Hercegovina mora biti država svih njenih građana i naroda koji će biti ravnopravno zastupljeni u svim organima i institucijama na području BiH.


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.