• OBJAVLJENO: 22.04.2021.
Zasjedao Kantonalni krizni štab Ministarstva zdravstva za praćenje koronavirusa
Preporučeno Vladi BPK Goražde da od ponedjeljka u školske klupe vrati učenike

Na svojoj 41. redovnoj sjednici održanoj danas, Krizni štab Ministarstva za socijalnu, politiku zdravstvo raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde razmatrao je epidemiološku situaciju izazvanu pandemijom virusa COVID-19  na području našeg kantona te donio određene preporuke koje će biti upućene prema Vladi BPK Goražde na razmatranje i konačno usvajanje.

Kako je istaknuto na sjednici, trenutno imamo povoljniju epidemiološku situaciju, jer ukupno je 80 aktivno zaraženih osoba, a ono što nas posebno raduje jeste da je sve manji broj pacijenata koji imaju potrebu za hospitalizacijom, tako da se na bolničkom liječenju nalazi 21. aktivno zaražena osoba, od toga 10 na KCUS dok se 11 osoba nalazi na liječenju u Covid odjelu JZU „Kantonalna bolnica“Goražde. U Izolatoriju Đačkog doma u Goraždu trenutno nema smještenih pacijenata i on je privremeno zatvoren, a ukoliko se ukaže potreba, on će ponovo biti stavljen u funkciju.

Krizni štab razmatrao je trenutno važeće naredbe koje je 16.04. 2021.godine, usvojila  Vlada BPK Goražde i koje ističu sutra, a riječ je o naredbama ograničavanja kretanja stanovništva, obaveznom nošenju zaštitnih maski i ograničavanju broja osoba u otvorenom i zatvorenom prostoru, kao i o izvođenju nastave u osnovnim i srednjim školama na prostoru BPK Goražde.

„Ono oko čega smo se mi danas najviše raspravljali, razmatrajući epidemiološku situaaciju, jeste da li primijeniti A ili B model nastave, a nakon sagledavanja cjelokupne situacije te dostavljenog mišljenja Ministarstva za obrazovnanje i Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde, Krizni štab ministarstva je uputio prema Vladi BPK Goražde da se učenici od ponedjeljka vrate u školske klupe. Ostale mjere koje su bile na snazi u prethodnom periodu ostaju i dalje na snazi, s obzirom da su one usklađene sa federalnom naredbom, a Federalni krizni štab je produžio te mjere. S obzirom da je bilo različitih upita vezano za naredbe koje su na snazi, kao što je ogrnaičavanje kretanja u periodu od 21:00-05:00 sati ujutro, mi kao Krizni štab BPK Goražde ne možemo donositi različite mjere u odnosu na federalne, a ukoliko on donese drugačije mjere,  mi ćemo to uskladiti na nivou kantona”-nakon sjednice kazao je ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Eniz Halilović.

Na današnjoj sjednici, Krizni štab Ministarstva iskazao je zahvalnost svim zdravstvenim radnicima i svima onima koji učestvuju u borbi protiv pandemije virusa COVID-19, posebno kombinovanim timovima JU Dom zdravlja „Isak Samokovlija“ Goražde, JZU „Kantonalna bolnica“ Goražde i JU Dom zdrvalja „Ustikolina“ na podršci koju su pružili radu u izolatoriju Đačkog doma u Goraždu, i pokazali dobru koordinaciju u radu naših zdravstvenih ustanova.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.