• OBJAVLJENO: 18.05.2021.
Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde posjetila JU Dom zdravlja "Ustikolina"
Izvarnedna saradnja i podrška Vlade ovoj zdravstvenoj ustanovi

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća posjetila je danas JU Dom zdravlja „Ustikolina“. Prilikom posjete sa direktorom dr. Alijom Begovićem rezimirane su dosadašnje aktivnosti ove javno zdravstvene ustanove koje su implementirane uz podršku Vlade BPK Goražde,  vezane za borbu protiv pandemije virusa COVID-19, ali i njihovim potrebama kako bi adekvatno mogli odgovoriti na eventualni četvrti val koji se najavljuje.

„Ono što mogu reći je da je ovaj Dom zdravlja na čelu sa direktorom Begovićem jako dobro reagovao, što i ne iznenađuje, obzirom da je dr. Begović neko ko se zna boriti sa kriznim situacijama, neko ko je bio na čelu goraždanske Ratne bolnice kada je bilo najteže, u periodu 92-95. Ja mu se ovim putem želim lično zahvaliti i pružiti punu podršku njegovom radu i radu njegovog tima.  Vlada i resorno minstarstvo do sada je finansijski pomagala rad ove ustanove te pružala podršku u nabavci neophodne opreme, što će činiti i u narednom periodu“-ovom prilikom kazala je premijerka Aida Obuća.

Kako je ovom prilikom informisana premijerka, građani ove lokalne zajednice su veoma zadovoljni kvalitetom pruženih usluga kako  primarne  zdravstvene zaštite , tako i u borbi protiv pandemije virusa COVID-19. U formiranoj Covid ambulanti građani su imali sve neophodne usluge, kao i usluge na kućnom liječenju.

„Ono što me ohrabruje jeste da ovdje imamo mlade doktore koji su odlučili da žive u ovoj lokalnoj zajednici.  a Vlada i resorno ministarstvo će i dalje  finansijski i logistički podržavati Dom zdravlja“-ističe premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Iako su potrebe JU Dom zdravlja enormne, pogotovo u vrijeme pandemije virusa COVID-19, prema riječima direktora Begovića, podrška Vlade i resornog ministarstva niti u jednom trenutku nije izostala.

„U svakom slučaju, mogu reći da posljednjih godina zaista imamo izvanrednu podršku Vlade BPK. Dobili smo odlične aparate  za laboratoriju, podršku za nabavku zaštitne opreme tako da se s te strane osjeti jedan dobar vid saradnje  i u tom pogledu smo zadovoljni, a isto tako vjerujem da su zadovoljni i stanovnici sa svim onim uslugama što Dom zdravlja pruža. Mislim da smo se odlično uspjeli organizirati, obzirom na uslove i mali broj kadra. Čak smo iz svojih malih resursa uspjeli da pomognemo u radu izolatorija sa jednim ljekarom i medicinskom sestrom, što je za nas bio veliki napor, ali hvala Bogu uspejli smo dati doprinos i u tom segmentu. Hvala Bogu da se ovaj treći val smiruje tako da je trenutno situacija u Ustikolini dobra“-riječi su direktora Begovića. 

Prema riječima dr. Damira Ratkovića, epidemiološka situacija na prostoru ove lokalne zajednice trenutno je stabilna.  Do sada je testirano ukupno 446 osoba, trenutno su dvije osobe  pozitivne na virus dok su četiri u izolaciji i sve su stabilnog zdravstvenog stanja. Proces vakcinacije teče planiranom dinamikom, a u planu je vakcinacija trideset posto pacijenata s obzirom da se radi o većini pacijenata koji su starije životne dobi.

„Većinom su građani zainteresovani,  ali prioritet za vakcinaciju su svakako hronični bolesnici i osobe starije životne dobi. Pored svakodnevnih aktivnosti , radimo 24 sata, sedam dana u sedmici  te na taj način  nastojimo biti na usluzi našim pacijentima“-kazao je dr. Ratković.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.