• OBJAVLJENO: 19.05.2021.
Sastanak premijerke BPK Goražde sa menadžmentom JZU Kantonalna bolnica Goražde
S ciljem unaprjeđenja sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite, podrška Vlade BPK Goražde Kantonalnoj bolnici neupitna

S ciljem  unaprjeđenja sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde,  premijerka Aida Obuća upriličila je danas sastanak sa menadžmentom JZU „Kantonalna bolnica“ Goražde na kojem je razgovarano o problematici s kojom se susreće ova javno- zdravstvena ustanovas akcentom na nedostatak kadrova, odnosno ljekara specijalista.

Na sastanku je razgovarano i o uspostavi hemodijaliznog centra pri ovoj javno zdravstvenoj ustanovi, a kako je menadžmet JZU  „Kantonalna bolnica“ informisao premijerku, radovi na okončanju ovog veoma značajnog kapitalnog projekta su u završnoj fazi. Razgovarnao je i o podršci po Programu utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH  u 2021.godini, po kojem je Bosansko-podrinjskom kantonu dodijeljeno 1.000.000 KM.

„Iako je stalno otvoren konkurs za prijem ljekara specijalista, JZU „Kantonalna bolnica“ Goražde suočava se sa nedostatkom kadrova iz oblasti ginekologije, infektologije i hirurgije, dok trenutno raspolaže sa jednim anesteziologom, a jedan se nalazi na specijalizaciji i njegov angažman će biti tek moguć za tri godine. Tema koja je neminovno povezana sa nedostakom kadrova jeste planiranje specijalizacija. U prošloj godini smo imali dvije specijalizacije, po jednu iz radiologije i ginekologije, a u ovoj godini planiramo najmanje dvije specijalizacije. Prema potrebama koje je iskazao menadžment radi se o  specijalizantima  iz oblasti nefrologije i neurologije“-nakon sastanka kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Kada je riječ o podršci sa nivoa FBiH u iznosu od 1.000.000 KM, sredstva su namijenjena za nabavku neophodne medicinske opreme za borbu  protiv pandemije virusa COVID-19 te  sanaciju postojećih dugovanja i održavanje tekuće likvidnosti.

„Prema procjenama, neophodno je krenuti  u nabavku CT aparata koji JZU „Kantonalna bolnica“ Goražde nikad nije posjedovala,  a ovo je prilika da se nabavi. Puno je otvorenih pitanja, ali ono što je zajednički zaključak sa današnjeg sastanka jeste da će Vlada BPK Goražde i resorno ministarstvo i dalje pružati kontinuiranu podršku zdravstvenim ustanovama, jer smo svjesni da samo jačanjem zdravstvenog sistema mi se možemo izboriti protiv pandemije i odgovoriti svim onim izazovima koji bi se mogli naći ispred nas“-ističe premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Prema riječima direktorice Kantonalne bolnice Goražde Nermine Kamenice,  epidemiološka situacija izazvana pandemijom virusa COVID-19 je zadovoljavajuća s obzirom da se samo dva pacijenta pozitivna na virus nalaze na bolničkom liječenju u Kantonlanoj bolnici u Goraždu. Ona je ovom prilikom uputila riječi zahvalnosti na podršci Vladi BPK Goražde i resornom ministarstvu, Vladi FBiH kao i svima onima koji su omogućili da ova podrška dođe u naš kanton.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.