• OBJAVLJENO: 20.05.2021.
Zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19 javne rasprave o Programu kantonalnih novčanih podsticaja u Gradu Goražde danas održane u dva termina
I u 2021.godini značajna podrška poljoprivrednim proizvođačima u stvaranju uslova za povećanje obima poljoprivredne proizvodnje

U organizaciji Ministarstva za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, danas su u Gradu Goražde održane javne rasprave o Programu kantonalnih novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2021. godinu.

Vrijednost programa utvrđenog u budžetu  za 2021.godinu je u iznosu od 250.000 KM, a na današnjim javnim raspravama poljoprivredni proizvođači imali su priliku dati svoje prijedloge, primjedbe i sugestije na program koji će nakon održanih javnih rasprava i u lokalnim zajednicima Foča i Pale u FBiH biti upućen prema Vladi BPK Goražde na davanje saglasnosti.

Prema riječima ministra Mensada Arnauta, cilj Programa kantonalnih novčanih podsticaja u 2021. godini je pružanje podrške poljoprivrednim proizvođačima u stvaranju uslova za povećanje obima poljoprivredne proizvodnje, povećanje zapošljavanja, povećanje broja samoodrživih poljoprivrednih proizvođača i osiguranje stabilnog poljoprivrednog dohotka te  omogućavanje adekvatnog životnog standarda u poljoprivrednoj proizvodnji.

„Osim kantonalnih novčanih podsticaja, Ministarstvo će nastojati uputiti poljoprivredne proizvođače da apliciraju na podsticaje Federalnog ministarstva kako bi što više korisnika dobilo podršku u poljoprivrednoj proizvodnji. Pored sugestija upućenih od strane ministarstva, sredstva koja je planiralo federalno ministarstvo su ostala na istom niovu, ali svi oni koji budu ispunjavali kriterije, bilo da se radi o registrovanim poljoprivrednim proizvođačima ili fizičkim licima, mi ćemo ih upućivati da budu korisnici podsticaja, “naglasio je ministar Arnaut.

Nakon provedenih javnih rasprava, Ministarstvo će razmatrati eventualne prijedloge, primjedbe i sugestije na ovaj plan i program te predložiti Vladi BPK Goražde na davanje saglasnosti, a nakon toga  će raspisati javni poziv za dostavljanje aplikacija. Prema procjenama, javni poziv bi trebao biti objavljen najdalje u roku od 20 dana.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.