• OBJAVLJENO: 25.05.2021.
Zavod za javno zdravstvo Bosansko- podrinjskog kantona Goražde
Dopremljene nove količine vakcine

Zavodu za javno zdravstvo Bosansko-podrinjskog kantona (BPK)  Goražde danas je dopremljena nova količina vakcina protiv Covida-19.

Direktorica ove ustanove dr. Medina Bičo naglašava da je riječ o najvećoj količini koja je dosad dopremljena  na područje BPK Goražde.

“ U pitanju su vakcine obezbijeđene putem mehanizma Covax, a dopremljene su 342 vakcine namijenjene za prvu dozu , od kojih 270 proizvođača AstraZeneca i 72 Pfizer vakcine. Takođe, stiglo je još 100 vakcina AstraZeneca namijenjene za revakcinaciju” – pojasnila je dr. Bičo.

Po njenim riječima, sa današnjom isporukom, na područje BPK Goražde dopremljeno je ukupno 1434 vakcine namijenjene za prvu dozu.

Dr. Bičo ističe da je sa ovom dinamikom dopremanja vakcina teško procijeniti kada bi se u ovom kantonu moglo očekivati postizanje kolektivnog imuniteta, ali ohrabrujućom ocjenjuje   činjenicu da interesovanje za imunizacijom raste. Prema podacima Zavoda, dosad je prijavljeno oko 4.000 građana, a dr. Bičo naglašava da se u svoje matične ambulante mogu prijaviti svi punoljetni građani.

“ Mi smo već dostigli stopu od oko 5 posto vakcinisanih u odnosu na ukupan broj stanovnika i po  Planu imunizacije treba da se vakciniše oko 5.000 osoba kada su u pitanju stariji  i hronični bolesnici, međutim nije bila tolika zainteresiranost, jer se prijavilo oko 1.000. Međutim, sada zainteresiranost raste jer se za vakcinaciju mogu prijaviti i svi drugi građani koji žele da se vakcinišu iz bilo koje kategorije, ili koji su zaposleni u ustanovama gdje su izloženi riziku od obolijevanja” – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Imunizacija u ambulantama domova zdravlja na području tog kantona nastavlja se od sutra, a već naredne sedmice očekuje se i nova pošiljka vakcina kineskog proizvođača, namijenjena za revakcinaciju.

www.bpkg.gov.ba/www.rtv.bpk.ba

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.