• OBJAVLJENO: 25.05.2021.
Obilježena godišnjica bitke na Zebinoj šumi
Sinonim odbrane Goražda

U Općini Foča u FBiH obilježena je 29. godišnjica bitke na Zebinoj šumi, strateški vrlo značajne na početku rata za odbranu Goražda.

Skromno i dostojanstveno, u skladu sa trenutnim okolnostima, položeno je cvijeće na spomen obilježje u neposrednoj blizini releja te odata počast poginulim herojima odbrane ovih prostora.

Cvijeće na spomen obilježje  položile su delegacije Vlade BPK Goražde, Udruženja demobilisanih boraca općine Foča u FBiH te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti ove lokalne zajednice koja je 25.maj uvrstila u Kalendar najznačajnijih događaja i datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata. Odata je počast svim herojima poginulim u prvoj, ali i svim narednim bitkama na Zebinoj šumi.

Na današnji dan 1992.godine, borci Armije Bosne i Hercegovine, zahvaljujući hrabosti i požrtvovanosti, spriječili su daljnje napredovanje neprijatelja prema Goraždu.

“ Ovo je jedna od prvih bitaka na ovom području i zaista smo zahvalni svim borcima koji su dali doprinos u odbrani ovih prostora. Odajemo počast poginulim borcima uz polaganje cvijeća, a nadam se da ćemo naredne godine biti u prilici ovaj datum obilježiti u većem obimu” – kazao je načelnik Općine Foča u FBiH Mujo Sofradžija.

Jedan od sudionika bitke na Zebinoj šumi Jasmin Haznadar prisjeća se vremena kada su borci Armije RBiH, pod komandom rahmetli Zaima Imamovića, oslobodili ovaj prostor i spriječili dalje napredovanje neprijateljskih snaga prema Goraždu.

“ Rahmetli Zaim Imamović je isplanirao tu akciju da bi oslobodio Osanicu, jer su jake neprijateljske snage krenule na Goražde i uspjeli smo u tome, oslobođen je značajan teren i zauzete su velike količine MTS-a, što je dalo veliki moral borcima Armije RBiH da napredujemo i dalje. Drago mi je da se ne zaboravljaju ovi datumi, jer ovaj je jako bitan za grad Goražde i Osanicu” – kazao je Haznadar.

Ministar za boračka pitanja BPK Goražde Edin Aganović naglašava da je i u trenutnim epidemiološkim okolnostima jako bitno da se njeguje kultura sjećanja na bitne događaje poput ovog.

“ To je bio jedan od prvih napada koje su patriotske snage izvršile, a koji slovi za jedan od najorganiziranijih  na području BiH u to vrijeme i ovo je bila ključna bitka u kojoj je agresor zaustavljen u svojim nastojanjima da siđe u kotlinu Osaničke rijeke i da napreduje prema Goraždu. Bitno je da se sjetimo svih boraca koji dali svoje živote, ali i onih koji su preživjeli i da sve to prenosimo mlađim generacijama” – kazao je Aganović.

Zebina šuma u prvim danima agresije, ali i tokom cijelog rata bila je  od strateškog značaja i stub odbrane kako agresorske snage ne bi probile obruč i ušle u grad, u kojem su utočište pronašle desetine hiljada izbjeglica.

U bitkama za Zebinu šumu u maju 1992. godine, a nakon toga i u decembru u operaciji pod nazivom „Koverat“, živote je dalo 103 borca, a ovo mjesto postalo je sinonim odbrane Goražda.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.