• OBJAVLJENO: 10.06.2021.
Obilježen 9. juni,, Međunarodni dan arhiva i Dan Arhiva Federacije BiH
Predstavljena knjiga “Vodič Arhiva Federacije”

Povodom obilježavanja 9. juna, Međunarodnog dana arhiva i Dana Arhiva Federacije, u Bošnjačkom institutu Fondacija Adil Zulfikarpašić predstavljena je knjiga “Vodič Arhiva Federacije” autora Admira Hadrovića, direktora ove institucije. Knjiga predstavlja jedan kompletan vodič kroz cjelokupnu arhivsku građu i knjižni fond Arhiva FBH, što čini njenu osnovnu vrijednost, a njenoj promociji je između ostalih prisustvovao i direktor Arhiva Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Nihad Gabela.

Arhiv Federacije za gotovo dvije i po decenije svog postojanja posjeduje oko hiljadu i petsto metara arhivske građe, dvije hiljade bibliotečkih jedinica i stotinu pedeset metara periodike, a  knjiga “Vodič Arhiva” Federacije za cilj ima olakšati korištenje bogate građe kako uposlenicima Arhiva, tako i korisnicima arhivske građe.

Prema riječima direktora Gabele, jedna od zakonskih obaveza Arhiva BPK Goražde je i organizacija predavanja, izložbi kao i drugih oblika kulturno – obrazovne i naučne djelatnosti, ali uzimajući u obzir da je pojava pandemije virusa COVID-19, to na neki način uskratila, bila je ovo prilika da arhivi u BiH zajednički obilježe ovaj značajan datum.

S obzirom da arhivske ustanove u mnogim zemljama svijeta, pa i u Bosni i Hercegovini obilježavaju ovaj dan svake godine,  tim povodom rukovodstvo Arhiva Bosne i Hercegovine, direktorica Danijela Mrda i zamjenici Fuad Ohranović i Šimun Novaković organizovali su sastanak s direktorima arhiva Bosne i Hercegovine, te predstavnicima udruženja koja okupljaju zaposlene arhiva. Između ostaloga, razgovaralo se o tome kako potaknuti i razviti svijest javnosti o arhivskoj građi.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.