• OBJAVLJENO: 16.06.2021.
Bosansko-podrinjski kanton Goražde posjetili predstavnici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Saveza demobilisanih boraca FBiH
Na sastanku sa kantonalnim zvaničnicima prezentovane planirane izmjene i dopune Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica

Predstavnici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Saveza demobilisanih boraca FBiH danas su boravili u posjeti BPK  Goražde.

Na sastanku  sa premijerkom Aidom Obućom i ministrom za boračka pitanja Edinom Aganovićem, a kojem je  prisustvovao i predstavnik  Udruženja demobilisanih boraca BPK Nesib Hodo,  između ostalog prezentovane su planirane izmjene i dopune Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica koje bi se uskoro trebale naći u parlamentarnoj proceduri.

Prema riječima pomoćnika  za pitanja boraca u federalnom ministarstvu Mirze Terza, današnja posjeta upriličena je na temelju dogovora sa premijerom Vlade FBiH, da se izvrši obilazak svih kantonalnih ministarstava kako bi se zajednički sagledale predviđene izmjene, a konačan prijedlog, kako je pojasnio, trebao bi biti upućen u parlamentarnu proceduru u septembru ili oktobru mjesecu 2021.godine. 

„ Ima određenih nadležnosti koje se preklapaju i tu smo da to zajedno sagledamo, a usaglašavanje Zakona o pravima demobilisanih je predviđeno u dijelu da se supruge umrlih demobilisanih boraca, preko 57 godina, koje nemaju primanja uvedu u pravo na egzistencijalnu naknadu kao i  povratnici na području RS i  u Brčko Distrikt “ – kazao je je Mirza Terzo.

Predviđene izmjene u mnogome bi značile i za Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

 „  Ukoliko dođe do realizacije ovih izmjena i dopuna,  nama to ide u prilog u smislu isplate egzistencijalne naknade borcima koji se nalaze u entitetu Republika Srpska koji će preći na federalni budžet i  novina u tom zakonu je da će supruge umrlih demobilisanih boraca imati pravo na egzistencijalnu naknadu. Takođe,  upoznati smo i sa aktivnostima koje se tiču nekih drugih zakona boračke populacije“ – ovom prilikom istaknuo je ministar za boračka pitanja BPK Goražde Edin Aganović.  

Predstavnici BPK Goražde izrazili su zahvalnost Federalnom ministarstvu za boračka pitanja za dosadašnju podršku ovom kantonu u raznim vidovima koja, kako je danas potvrđeno, neće izostati ni u narednom periodu. Ovom prilikom potpisan je i ugovor za podršku projektu obilježavanja značajnih događaja i datuma u BPK iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992 – 1995. godina. 

„Mi kao kanton imamo izuzetnu saradnju sa Federalnim ministarstvom za pitanja boraca, koji dugi niz godina daju podršku svim našim aktivnostima kada su pitanju infrastrukturni projekti, ali i obilježavanje značajnih događaja i datuma. Danas smo dogovorili naredne aktivnosti koje se ogledaju u podršci federalnog ministarstva završetku radova na centralnom spomen obilježju braniocima Goražda, obilježavanju značajnih datuma, a izvjesna je i podrška ovog ministarstva snimanju dugometražnog dokumentarnog filma „Zaim“  o legendarnom komandantu Zaimu Imamovića, gdje će finansijski učestvovati i BPK Goražde. To je poklon svim građanima da se na jedan dostojanstven način sjetimo našeg legendarnog komandanta“ – kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.  

U znak sjećanja na heroje koji su za odbranu ovih prostora i naše domovine dali svoje živote, delegacija predvođena ministrom cvijeće je položila na šehidsko mezarje u Kolijevkama.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.