• OBJAVLJENO: 18.06.2021.
U Tuzli svečano otvoren 4. međunarodni Festival savremene žene
Jedna od govornica i premijerka BPK Goražde

Nizom kulturnih sadržaja u Ateljeu Ismet Mujezinović i Hrvatskom kulturnom centru, uz obraćanja predstavnika izvršne vlasti, nekoliko ambasadorica u BiH i drugih uspješnih žena savremenog društva, juče je u Tuzli svečano otvoren 4. međunarodni Festival savremene žene.

Jedna od učesnica ovog Festivala je i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća. Ona je na panelu prvog dana Festivala govorila o temi „Politika i ja“ te uz predstavljanje svog političkog puta govorila o učešću bosanskohercegovačkih žena u politici i izazovima pred kojima se susreću.

Na početku svog govora, premijerka Obuća naglasila je značaj ovakvih susreta koji omogućuje savremenim i uspješnim ženama da ispričaju pozitivne priče i razmijene svoja iskustva o kulturi, kreativnim industrijama, medijima, politici, ali i trendovima u svijetu marketinga, menadžmenta i prodaje.

Predstavljajući kanton iz kojeg dolazi, Bosansko-podrinjski kanton Goražde, osvrćući se na teška ratna iskustva ali i herojsku prošlost, ona je kazala da je on danas otvoren kanton i grad za sve dobronamjerne ljude, kanotn koji sa svojim prirodnim resursima i ekonomskim potencijalima izvozno orjentisanih kompanija i privlačenjem novih investicija, stvara perspektivu za bolju budućnost svih njenih građana i građanki.

Osvrnula se i na trenutnu situaciju kad je riječ pandemija korona virusa te naglasila da je Bosansko-podrinjski kanton, kanton koji je najbrže vratio otpuštene radnike, a tokom pandemije Covid-19 najveću borbu vodile su žene, budući da su na važnim pozicijama u zdravstvenom sektoru u ovom kantonu žene.

Govoreći o ženama u politici, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća kazala je da biti žena u politici nije lako i da to mora da bude svjesna svaka žena koja se odluči baviti politikom, ali je to izazov.

„Žene su nosioci promjena i zbog toga ih treba biti više u politici. Iako imamo jako dobre zakone koji daju priliku ženama da budu aktivne u politici, u praksi to nije tako. Veoma je važno da se žene pomažu, da budu podrška jedna drugoj, da kontinuirano rade na svom usavršavanju i obrazovanju i da ne posustaju pred preprekama. Političarke koje su uticajne, a koje muškarci poštuju, prije svega u svojim partijama, treba da uzmu sebi za obavezu da budu društveno odgovorne prema budućim generacijama žena .

Glas žena u svim granama vlasti će se čuti samo ako ih bude više, a to se može postići samo podrškom, zajedničkim radom i stalnim učenjem. Takođe, društvo mora pokazati veći stepen osviještenosti i ne treba robovati predrasudama da ženama nije mjesto u politici“- poručila je između ostalog premijerka BPK Aida Obuća.

Osim što unutar svojih političkih partija trebaju zauzeti mjesto koje im pripada, žene moraju da koriste medije, da prezentiraju ono što rade i da budu spremne da pričaju o važnim društveno-političkim pitanjima, odnosno da mijenjaju percepciju i medija i javnosti o tome koja je njihova uloga u društvu.

„ Mi moramo mijenjati tu percepciju javnosti da žene nisu predodređene da rade poslove u politici ,već da to one mogu raditi isto tako kao muškarci i nikada žena ne treba da pristane da bude na nekoj poziciji samo zato što je žena, to je pogrešan pristup, ona na toj poziciji treba da bude zbog toga što je kvalitetan kadar, a ne samo zato da popuni onu kvotu koja je potrebna, recimo, u nekom izvršnom i zakonodavnom organu“, riječi su premijerke BPK.

Govoreći o svojoj političkoj karijeri, premijerka BPK Goražde Aida Obuća posebno je istaknula činjenicu da je u političkim strukturama ovog kantona bila prva žena na vodećim funkcijama, kao nositeljica liste političke stranke, predsjedavajuća Skupštine i na koncu, od osnivanja kantona prva premijerka Vlade.

Vjeruje i nada se da nakon 2022.godine više žena biti mandatari za sastav vlada kantona.

„To jedan izazov, to je naša misija i smatram da mladim ženama mi trebamo biti uzori, da one trebaju znati da ništa nije nemoguće, ako vjeruju u sebe, ako vjeruju u ono što rade. Bitno je dakle poredati prioritete, rasporediti snagu i fokusirati se na kvalitetne i pozitivne stvari. Uvijek će biti kočničara i onih ljudi koji će omaložavati vaš rad i trud , to vas ne treba obeshrabiti. Svi oni koji vas kritikuju i koji kažu da ne radite, ustvari su dokaz da vi radite dobar posao i da ste na pravom putu“, poruka je premijerke BPK Goražde svim mladim, savremenim ženama koje se žele baviti politikom sa 4.međunrodnog Festivala savremene žene.

Osim politike, neke od tema na ovogodišnjem Festivalu savremene žene  su: kako vladati svojim vremenom, kako biti kreativna, koje su moći društvenih mreža, te kako odgovoriti na nove poslovne izazove nastale zbog pandemije Covid-19.

Na ovom jedinstvenom festivalu koji se od 17. do 20.juna, u organizaciji Radija Kameleon održava u Tuzli, učestvuje više od 100 govornica iz 17 država.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.