• OBJAVLJENO: 18.06.2021.
26. godišnjica pogibije ratnog komandanta Meha Drljevića i njegovih saboraca
Odata počast goraždanskim herojima i stradaloj mladosti

Obilaskom mezarja u naselju Kolijevke te izložbom ratnih fotografija u Sportskoj dvorani “Mirsad Hurić” oživljene su uspomene na heroje odbrane grada na Drini.

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na šehidskom  mezarju Kolijevke, porodica i saborci te delegacije društveno-političkog i vjerskog života, odali su počast stradaloj goraždanskoj mladosti.

U ime Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, počast na šehidskom mezarju odala je delegacija Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde predvođena premijerkom Aidom Obućom.

Šesnaestog juna 1995. godine, na uzvišenju Sjenokos iznad Goražda, na prvim linijama odbrane, poginuo je ratni komandant Meho Drljević i još 15 goraždanskih boraca u dobi između 23 i 28 godina, a njihovu neustrašivost kojom su se suprotstavljali neprijateljskim snagama, ne štedeći vlastite živote, stanovnici tadašnje zaštićene zone UN-a pamte više od dvije i po decenije nakon pogibije.

“Danas se prisjećamo legendarnog komandanta Meha Drljevića – Deda i njegovih saboraca koji su na današnji dan izgubili živote braneći Goražde. Danas je težak dan za nas borce i težak dan za Goražde jer smo izgubili jednog od velikih goraždanskih komandanata, čovjeka s kojim sam često bio pod borbenim djejstvom. Sjećam se jednog borbenog djejstva koji smo imali u rejonu Grudice, bili smo u potpunom okruženju, a Meha – kako sam ga ja zvao, išao je od jednog do drugog borca i govorio kako da se branimo. Motivisao je ne samo borce, nego i nas komandante. On je čovjek koji se nije bojao smrti, čovjek koji je mnogo vrijedio za ovaj grad i ove prostore, čovjek koga se svi rado sjećamo”, prisjeća se jedan od Mehovih saboraca Suljo Đogo, član Komande 31.drinske brigade ARBiH.

Sin rahmetli Meha Drljevića Mensud Drljević, član Organizacionog odbora Memorijala ponosan je na svog oca i njegove saborce.

„Emocije vladaju, ali ipak postoji ponos i cijeni se to što su ovi ljudi dali za domovinu. Teško je, ali svake godine skupimo snage da organizujemo obilježavanje i ja se nadam da će tako i ostati u budućnosti. Nakon obilaska mezarja, održat će se tevhid u džamiji u Kopačima s početkom u 14 sati, a malonogometni turnir počinje u 18 sati u Gradskoj dvorani “Mirsad Hurić”. U pitanju su domaće ekipe, zajedno sa dvije ekipe sa strane, FK Konjic i FK Budućnost Banovići. Vrijedno je spomenuti i izložbu ratnih fotografija u Gradskoj dvorani koja treba podsjetiti sve građane ovog kantona. U sklopu manifestacije održat će se i turnir pionirske selekcije, 2008. godište. To je mlađi uzrast na kojem ostaje naš nogomet”, kaže Drljević.

Ratni komandant 1. bataljona 31. DUB Armije RBiH, pukovnik u penziji Salko Rogo izrazio je žaljenje danas na obilježavanju nema više ljudi.

“Meho je to zaslužio svojim borbenim djejstvima, svojim učešćem u odbrani Bosne i Hercegovine. Ja sam bio komandant prvog bataljona, a Meho je bio komandant četvrtog bataljona, s njim sam sarađivao tokom cijelog rata. Odlazio sam na njegove linije, a tako je i on dolazio na moje. Uvijek smo jedan drugoga nadopunjavali, šta je dobro, a šta nije. Bio je kraj rata i nisam mogao vjerovati da komandanta Meha više nema. Uz njega je poginuo i jedan od najjačih boraca u 31. brigadi, Hasib Mirvić. Žao mi je što je ovako danas, ali ipak bih se zahvalio ljudima koji su došli i redovno dolaze na obilježavanje ove godišnjice” , riječi su Roga.

Komandant Meho (Husa) Drljević rođen je 5. augusta 1941. godine u Kopačima kod Goražda. Poginuo je 16. juna 1995. godine na dužnostima komandanta bataljona i zamjenika komandanta i načelnika Štaba 831. lahke brigade. Posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem, značkom “Zlatni ljiljan”, 1996. godine.

Osim komandanta Drljevića, na brdu Sjenokos poginuli su: Hasib Mirvić, Ferid Topuz, Senadin Obuća, Mustafa Mirvić, Esmir Adžović, Emsad Herenda, Ibro Šahbaz, Sadat Kamenica, Elvir Kanlić, Mensur Ramović, Alija Mehović, Enver Čavrk, Enver Perla i Halil Herak.

U sklopu obilježavanja ove godišnjice, u Sportskoj dvorani “Mirsad Hurić” u Goraždu održat će se  Memorijalni malonogometni turnir “Meho Drljević i saborci” koji će trajati dva dana.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.