• OBJAVLJENO: 19.06.2021.
U Foči obilježen 19. juni, Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu
Obilježavanju prisustvovale premijerka BPK i predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde

U organizaciji Udruženja žrtava rata “Foča 92-95”, danas je u Foči obilježen 19. juni, Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, a  obilježavanju su između ostalih prisustvovale predsjedavajuća Skupštine i premijerka BPK Goražde, Aida Sirbubalo i Aida Obuća.

Centralni dio programa održan je pred Sportskom salom Partizan koja je tokom rata u BiH služila kao logor za žene i djecu, u kojem su žene sistematski silovane i zlostavljane,.

Cvijeće pred salom Partizan položili su predstavnici brojnih udruženja, ali i delegacija Parlamenta Federacije BiH i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović,  a nešto ranije cvijeće je položeno i ispred Karamanove kuće u Miljevini, koja je takođe bila mjesto iživljavanja nad ženama i djevojčicama.

Mirnom šetnjom do glavnog gradskog trga te šutnjom sa transparentima odata je počast svim zlostavljanim ženama u BiH, a nakon šetnje kroz grad , spušteno je cvijeće s mosta u rijeku Ćehotinu.

Organizatori su podsjetili da je u Foči tokom agresije na BiH ubijeno više od 3.000 Bošnjaka, od tog broja 586 žena. Ovo je grad u kojem je dokazano najveće sistematsko seksualno nasilje i silovanje u kojem je prvi put zabilježeno seksualno ropstvo te prodaja žena. Silovane su čak i djevojčice od kojih je najmlađa imala samo 11 godina.

Rezolucijom 69/293, Generalna skupština UN-a proglasila je 19. juni za Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu 2015. godine. UN i države članice odlučile su obilježiti ovaj datum kako bi se podigla svijest o potrebi okončanja seksualnog nasilja u ratu, odala počast preživjelima seksualnog nasilja širom svijeta i prepoznala posvećenost svih onih koji su hrabro posvetili ili izgubili živote u borbi za iskorjenjivanje ove vrste zločina.

Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu obilježava se 19. juna i predstavlja priliku za osvrt na stanje u Bosni i Hercegovini u rješavanju nasljeđa seksualnog nasilja počinjenog tokom rata devedesetih godina te kakav je odgovor UN-a u BiH i šta još treba učiniti kako bi se osigurala pravda i reparacije za muškarce i žene koji su preživjeli ovaj užasni zločin.

Nažalost, o Foči i fočanskim zločinima se jako malo govori i čuje, a današnje obilježvanje bila je prilika da se još jednom pošalje poruka  da se zlo nikad i nikom ne dogodi, a posebno ženama.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.