• OBJAVLJENO: 20.06.2021.
Velika atletska fešta u Goraždu, uz učešće preko 500 takmičarki i takmičara iz sedam zemalja
POBJEDNIK MEĐUNARODNE TRKE PRIJATELJSTVA EMIR HASTOR, ČLAN AK „ GORAŽDE“
Istinsko zadovoljstvo i privilegija je bilo prisustvovati velikoj sportskoj, atletskoj fešti koja je danas održana u Goraždu. Svjedoče o tome vedrina na licima takmičara i takmičarki, njihovih pratilaca i građanki i građana Goražda, pozdravi prijatelja sa ranijih atletskih nadmetranja i silna, dobra energija koja se slila u talase Drine i nebo iznad Goražda.

A posebnu radost donijeli su djevojčice i dječaci iz deset gradova Bosne i Hercegovine, njih više od 200, najmlađi učesnici događaja koji će se dugo pamtiti: „ Međunarodne trke prijateljstva“ čiji je organizator bio Atletski klub Goražde. U prekrasnom ambijentu goraždanske Omladinske ulice, mališani su se nadmetali u šest kategorija. U dvanaest trka uz podršku roditelja i drugih navijača dječaci i djevojčice su pokazali borbenost pravih atletičara i nesputanu dječiju radost i šarm koji je osvojio sve gledaoce i starije takmičare i takmičarke. Kako su poručili organizatori, svi su djevojčice i dječaci pobjednici pa su zato svi i dobili učesničke medalje.

Prije starta glavne utrke na 5 kilometara čija je staza u najvećem dijelu pratila tok rijeke Drine u gradskoj zoni, učesnike trke i druge goste, sugrađanke i sugrađane pozdravili su Zaim Šuman, predsjednik AK „ Goražde“, Arman Bešlija, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport u Vladi BPK Goražde, Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda i Aida Obuća, premijerka BPK Goražde koja je i dala znak za početak trke.

Brojni gledaoci i kolege i kolegice iz atletskih klubova, pozdravili su preko 300 atletičarki i atletičara iz Hrvatske, Francuske, SAD, Švedske, Srbije, Slovačke i Bosne i Hercegovine, a prava eksplozija oduševljenja je nastala kada se prvi atletičar pojavio stotinjak metara prije cilja. Bio je to Emir Hastor, poznati goraždanski atletičar koji je ubjedljivo osvojio prvo mjesto i postao pobjednik „ Međunarodne trke prijateljstva Goražde 2021“. Drugi je na cilj stigao Alija Imamović iz Sarajeva, a treće mjesto osvojio je Sreto Krstić iz Beograda.

U konkurenciji atletičarki, zlato je osvojila Slađana Stamenković iz Beograda, druga je na cilj dotrčala Adela Čomor, atletičarka iz Sarajeva, dok je treće mjesto osvojila Amela Trožić iz Sanskog Mosta.

Za najuspješnijim atletičarima i atletičarkama na cilj su stizali i drugi učesnice i učesnici ove međunarodne atletske trke, iskusni takmičari ali i brojni rekreativci, među njima i ministar Bešlija i gradonačelnik Imamović.

Najbrojniji su u ovoj utrci bili atletičarke i atletičari iz Banovića, a u velikom broju su glavnu trku istrčali i goraždanski rekreativci. Među njima su najuspješniji, u konkurenciji atletičarki bili Emina Hadžić, Ajla Ratković i Aida Hastor koja je najbrža Goraždanka, a u konkurenciji atletičara Kenan Turković, Edin Krakonja i najbrži među njima, Ajdin Kanlić.

Posebno emotivan trenutak je bio kada je Admir Hadžić, u ime organizatora, uručio poklon Harunu Tahiroviću, mladiću koji je usljed nesretnog slučaja doživio tešku povredu vrata i kičmene moždine, zbog čega je primoran koristiti invalidska kolica. Ipak, on nije dozvolio da ga takva životna situacija spriječi da ostvari svoje snove i da se aktivnije počne baviti atletikom. Zbog te želje Harun je, uz pomoć prijatelja Esmina, stigao do nekoliko respektabilnih utrka, pa i do ove, goraždanske.

Plaketu, za poseban doprinos razvoju atletike u BiH i Goraždu, Islamu Đugumu, proslavljenom bosanskohercegovačkom olimpijcu i maratoncu, uručio je Zaim Šuman.

Zaim, koji je najusapješniji goraždanski atletičar, nije učestvovao u ovoj trci jer je imao mnogo obaveza oko organizacije i održavanja svih trka u ovom sportskom događaju. No, Zaim je veliku trku u organizovanju atletske fešte o kojoj će se sigurno dugo pričati istrčao na najbolji način.

Zato je i bilo razumljivo njegovo uzbuđenje kada se na kraju sportskog dijela ove manifestacije, obratio učesnicima i svim gledaocima:

„ Danas je u Goraždu bio praznik atletike. Ali u Goraždu je danas bio i praznik prijateljstva. Nadam se, zapravo vjerujem, da ćete iz Goražda i sa ove trke ponijeti najljepše uspomene“ – rekao je Šuman, pozvavši atletičare i atletičarke na novi susret, na sljedeću Međunarodnu trku prijateljstva u Goraždu, naredne godine.

Organizaciju ove sportske manifestacije, pomogli su brojni sponzori i prijatelji, desetine volonterki i volontera, veliki trud uložili su članice i članovi AK „ Goražde“, a Međunarodna trka prijateljstva u Goraždu završena je koncertom goraždanske rok škole u Omladinskoj ulici.

Prva Međunarodna trka prijateljstva Goražde 5K organizirana je uz podršku Vlade BPK, Grada Goražda i brojnih drugih sponzora i prijatelja.

www.bpkg.gov.ba/Sk.Kl

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.