• OBJAVLJENO: 19.07.2021.
Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održala 94 .redovnu sjednicu
Usvojen Akcioni plan Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za provođenje Strategije suprostavljanja trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini 2020-2023.godina

Vlada Bosansko-podrinjskog Goražde na današnjoj 94.redovnoj sjednici usvojila je Akcioni plan Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za provođenje Strategije suprostavljanja trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini 2020-2023.godina.

U Akcionom planu određeni su nosioci aktivnosti i utvrđeni rokovi za realizaciju ove Strategije na području našeg kantona, čji je cilj osigurati stalan, sveobuhvatan i održiv odgovor društva na trgovinu ljudima kroz ojačan sistem prevencije, gonjenja počinilaca krivičnih djela povezanih sa trgovinom ljudima, zaštite i pomoći žrtvama trgovine ljudima, posebno ranjivih grupa, kroz funkcionalno povezivanje i izgradnju kapaciteta svih nadležnih institucija i organizacija.

Vlada je razmatrala i utvrdila Nacrt Zakona o robnim rezervama Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koji je upućen Skupštini BPK u dalju proceduru.

Nakon razmatranja, u skupštinsku proceduru upućeni su i izvještaji o radu osnovnih i srednjih škola s područja BPK-a Goražde za školsku 2019/20.godinu, kao i Izvještaj o radu i poslovanju J.P. Bosansko-podrinjske šume d.o.o. Goražde za 2020.godinu.

Vlada je takođe razmatrala i  primila k znanju informaciju Ministarstva za privredu o realizaciji Ugovora koji je potpisan sa Gradom Goražde, a koji se odnosi na sanaciju i rekonstrukciju potisnog cjevovoda od Fabrike vode u Vitkovićima do Rasadnika. Kako je istaknuto, interes Vlade je da se sredstva u iznosu od 312.000 KM, koliko je Vlada uložila u ovaj projekt, realizuju te je od Grada Goražde zatraženo da intezivira radove i ispoštuje rokove iz potpisanog ugovora.

Ministarstvo za privredu dobilo je saglasnost Vlade na Program podrške razvoju neprofitnim organizacijama BPK-a Goražde za 2021.godinu u iznosu od 30.000 KM. Imajući u vidu situaciju izazvanu pandemijom COVID-a 19, Vlada je u ovoj godini za 50% povećala finansijsku podršku neprofitnim organizacijama: Udruženju poslodavaca, Privrednoj i Obrtničkoj komori kao i Udruženju „Stari zanatti“, obrtnika općine Goražde, a sredstva su namijenjena za održavanje njihove finansijske stabilnosti, i jačanje kapaciteta rada kroz naknade za plate, troškove za zagrijavanje, električnu energiju i komunikacije te zakupninu kancelarijskog prostora.

Usvojena je i Odluka o utvrđivanju visine koeficijenta za obračun novčanih i drugih materijalnih davanja po osnovu socijalne zaštite i zaštite porodice sa djecom.

Vlada je na današnjoj sjednici razmatrala i primila k znanju  Informaciju o stanju sigurnosti na području BPK Goražde i aktivnostima iz nadležnosti rada Uprave policije za juni ove.godine, kojeg u odnosu na isti mjesec prošle godine karakteriše smanjenje broja krivičnih djela i prekršaja te povećanje saobraćajnih nesreća. Prema riječima resornog ministra, s ciljem poboljšanja sigurnosti saobraćaja, Uprava policije će intezivirati svoj rad na kontroli saobraćaja sa akcentom na brzinu kretanja motornih vozila, nepropisno preticanje vozila, vožnju pod djejstvom alkohola i narkotičkih sredstava, vožnju bez posjedovanja vozačke dozvole i neregistrovanih vozila.

Upravi policije MUP-a Goražde Vlada je odobrila  nabavku dijela uniformi i obuće za policijske službenike u iznosu od 60.000 KM.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde dobio je saglasnost da potpiše ugovore o izvođenju radova na modernizaciji regionalne ceste R 448a Osanica-Ilovača-Prača; za dionicu Brzača-Gošić Polje sa privrednim društvom „Okac“ d.o.o. Goražde u iznosu od 291.160 KM i  dionicu Prijesak-Ilovača sa privrednim društvom „Goraždeputevi“ d.d. Goražde, u iznosu od 310.424 KM.

U nastavku sjednice, Vlada je usvojila Odluku o sufinansiranju Projekta „Uspostava nove autobuske linije za vrijeme ljetnog perioda na realizaciji Prača-Goražde i Goražde-Prača. Ovom odlukom Općini Pale u FBiH odobreno je 2000 KM te riješen problem prijevoza putnika na ovoj realizaciji u periodu kada djeca ne idu u školu.

 Vlada je na prijedlog Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, odobrila razrješenje i privremenu popunu Upravnog odbora JU „Centar za socijalni rad BPK-a Goražde“ te zadužila ovo ministarstvo da u skladu sa važećim zakonskim propisima raspiše javni oglas i provede proceduru za izbor novog Upravnog odbora ove javne ustanove.

Usvojene su takođe i odluke o razrješenju i imenovanju novog vršioca dužnosti direktora Agencije za privatizaciju u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde koji će obavljati ovu funkciju do raspisivanja konkursa za popunu ovog radnog mjesta i okončanja konkursne procedure.

Uz čestitke građanima BPK –a Goražde islamske vjeroispovijesti povodom nastupajućeg Kurban bajrama, Vlada je uvrdila da su 20. i 21. juli neradni dani za uposlene u kantonalnim institucijama vlasti.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.