• OBJAVLJENO: 19.10.2011.
Osam godina od smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Bosne i Hercegovine

Alija Izetbegović, prvi predsjednik Bosne i Hercegovine, preminuo je prije tačno osam godina. Državnik, advokat, pisac i filozof, cijeli život je proveo u domovini, na koju je svojim djelom ostavio neizbrisivi pečat.

Rođen je u Bosanskom Šamcu 8. augusta 1925. godine, a u Sarajevo je došao kao dječak. Mladost je proveo pod nacističkom okupacijom, a nakon Drugog svjetskog rata je završio pravo u Sarajevu i stekao reputaciju žestokog protivnika komunizma.

Krajem 1940-ih, zbog svojih uvjerenja se našao na sudu sa drugim pripadnicima organizacije  Mladi muslimani, koja se protivila ograničavanju vjerskih sloboda od strane komunističkih vlasti, nakon čega je proveo tri godine u zatvoru.

1970. godine je napisao “Islamsku deklaraciju”, koju su vlasti shvatile kao poziv na uvođenje šerijatskog zakona u BiH i čije je izdavanje zabranjeno, iako se Izetbegović godinama branio tvrdeći da mu nije bio cilj osnivanje islamske države slične Iranu, za što su ga optuživali.

1983. godine mu je opet suđeno, pod optužbom da planira državni udar, i još jednom se našao u zatvoru, ovog puta na pet godina.

Krajem 1980-ih, zapadne diplomate su izjavljivale da Izetbegovića vide kao obrazovanu i razumnu osobu koja zagovara politiku prema kojoj bi njegova zemlja ostala dosljedna svojoj islamskoj prošlosti, ali i pronašla svoje mjesto među evropskim državama.

Dvije godine nakon izlaska iz zatvora, postao je prvi predsjednik BiH, očajnički je pokušavajući sačuvati dok se Jugoslavija raspadala i dok su počinjali stravični sukobi na Balkanu. Tokom rata u BiH, postao je poznat u cijelom svijetu, kao čovjek koji je vodio državu iz opkoljenog glavnog grada i bio simbol otpora ubijanju. Mnogi građani su ga od milja zvali Dedo, jer su u njemu vidjeli oca nacije.

Kao i BiH, rat je preživio i 1995. godine potpisao Dejtonski sporazum, koji je Bosni i Hercegovini omogućio da krene ka putu pomirenja i rekonstrukcije. Naredne godine je postao bošnjački član tročlanog Predsjedništva BiH, a na toj funkciji je ostao do povlačenja iz političkog života 2000. godine.

Sahranjen je na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu. Na posljednji počinak su ga, uz kišu koja nije prestajala padati, ispratile hiljade Bosanaca i Hercegovaca, ali i brojne delegacije iz cijelog svijeta, koje su mu željeli odati posljednju počast kao prvom predsjedniku Bosne i Hercegovine.

preuzeto sa / gorazdeonline / source

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.