• OBJAVLJENO: 20.10.2011.
U organizaciji iranske humanitarne organizacije BIRDS
Održan seminar “Uloga plasteničke proizvodnje u zapošljavanju povratnika”

Nakon podjele plastenika poljoprivrednicima iz Goražda i Ustikoline, u organizaciji iranske humanitarne organizacije BIRDS iz Sarajeva danas je u Vitkovićima upriličen seminar za poljoprivredne proizvođače o temi “Uloga plasteničke proizvodnje u zapošljavanju povratnika”. Pored poljoprivrednih proizvođača, predstavnika općina Goražde i Foča-Ustikolina, predstavnika Vlade BPK-a Goražde, seminaru je prisustvovao i ambasador Islamske Republike Iran u našoj zemlji Gholamreza Yousefi.

O plasteničkoj proizvodnji govorio je Omer Kurtović iz Federalnog zavoda za poljoprivredu iz Sarajeva, a prisutnima se obratio i resorni ministar za privredu u Vladi BPK-a Demir Imamović, ističući značaj plasteničke proizvodnje kao ključne aktivnosti u zapošljavanju ljudi u ruralnim područjima, posebno povratnika, obzirom da povratnici, izuzev u poljoprivredi, teško mogu pronaći zaposlenje.

– Na prostoru našeg kantona imamo 34.354 m2 plastenika. Od toga, 9.000 m2 imaju poljoprivrednici koji nisu registrovani. Oni imaju samo registrovano poljoprivredno gazdinstvo i plastenike koriste kao dodatni izvor prihoda za sebe i svoju porodicu. Međutim, imamo 16 poljoprivrednika koji su registrovani kao poljoprivredni obrtnici i koji imaju 19.400 m2 plasteničkog prostora, što govori da otprilike 1.000 m2 plasteničkog prostora omogućava da taj poljoprivrednik, zajedno sa ostalom poljoprivrednom proizvodnjom iz oblasti stočarstva i ratarstva, može imati stabilan i siguran izvor prihoda, biti registrovan, dobijati redovnu platu i može za sebe uplaćivati doprinose za zdravstveno-socijalno osiguranje, što znači da može biti u potpunosti samoodrživ. Obzirom na konfiguraciju terena i radnu snagu, najveći iskorak se može napraviti u plasteničkoj proizvodnji, a ona omogućava duži vremenski period bavljenja poljoprivrednom djelatnošću u odnosu na ratarstvo. Jedan od ciljeva Ministarstva je da omogućimo razvoj plasteničke proizvodnje i povećamo broj zaposlenih u ruralnom području – riječi su ministra Imamovića.

Ministarstvo za privredu je za 50% povećalo podsticaje za registrovane poljoprivredne obrtnike koji imaju plasteničku proizvodnju i ti podsticaji su sada tri puta veći nego za neregistrovane poljoprivredne proizvođače.

– Budućnost poljoprivredne proizvodnje je u registovanoj poljoprivrednoj djelatnosti , jer na taj način će biti bolji podsticaji od Kantona, Federacije i države BiH- poručio je farmerima ministar za privredu Demir Imamović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.