• OBJAVLJENO: 23.10.2011.
Međunarodni sajam meda i ljekobilja u Goraždu
“ŽIVJETI S PRIRODOM”

Tradicionalna, peta po redu manifestacija Dani meda i ljekovitog bilja  pod  nazivom „Živjeti s prirodom“, u organizaciji goraždanskog Udruženja “Facelija”, okupila je 21. i 22. oktobra u Goraždu više od 30 izlagača iz Srbije, Crne Gore i BiH.

Svečanost otvaranja ovogodišnjeg sajma pamtiće se po veoma zanimljivom obraćanju, zapravo mini predavanju prof. dr. Nezira Tanovića,  predsjednika Saveza uzgajivača ljekobilja  Federacije BiH koji je, uz ostalo, skrenuo pažnju na nedopustivo loš položaj agrara u BiH. Na svečanosti otvaranja, organizatori i učesnici posvetili su posebne minute sjećanju na Nijaza Abadžića, velikog stvaraoca, novinara, čovjeka koji je cijeli život posvetio promovisanju života u skladu sa prirodom.

Uz jasno izrečenu pohvalu organizatorima manifestacije i obećanje da će općina Goražde i ubuduće podržavati i poticati razvoj pčelarstva, pete Dane meda i ljekobilja otvorio je načelnik općine mr.Muhamed Ramović.

Sajam je i ovaj put bio i prodajnog karaktera, a posjetioci su mogli da kupe med, polen, proizvode od meda i ljekobilja, pčelarsku opremu, ljekovite kreme i eliksire , što je još jednom potvrdilo da je ova manifestacija veoma dragocjena u promociji pčelarstva i ljekobilja i  naravno, uopšte  zdrave ishrane.

“Veoma smo zadovoljni ovogodišnjim sajmom, naš cilj je ispunjen, a u narednom periodu vjerujemo da će manifestacija biti daleko većeg obima i da će naredni, šesti po redu Sajam meda biti organiziran u većem prostoru i uz još brojnije sadržaje” –  istakao je Rehad Deljo, predsjednik Udruženja “Facelija”.

Posebnu vrijednost Petim danima meda i ljekovitog bilja dala su brojna stručna predavanja, prezentacije priručnika i razmjena iskustava.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.