• OBJAVLJENO: 24.09.2021.
U općini Foča Ustikolina otvorena 17. po redu manifestacija „Zdrava hrana iz Ustikoline 2021“
Manifestacija je prilika za već tradicionalno jesenje okupljanje poljoprivrednih proizvođača kako sa prostora našeg kantona, tako i cijele regije

Današnjoj svečanosti otvaranja manifestacije  u Ustikolini prisustvovao je veliki broj gostiju, među kojima su bili i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, predvođeni predsjedavajućom Skupštine BPK Goražde Aidom Sirbubalo i premijerkom Aidom Obućom, koja  je i zvanično otvorila  današnji sajam.

Organizator manifestacije u kojoj je uzeo veći broj aktivnih poljoprivrednih proizvođača u različitim segmentima poljoprivredne proizvodnje  je Udruženje poljoprivrednih proizvođača Foča-Ustikolina, a pokrovitelji njenog održavanja su Vlada BPK Goražde, Grad Goražde i općina Foča u FBiH.

U svom obraćanju premijerka BPK Goražde ukazala je na značaj održavanja ovakvih manifestacija, posebno u periodu borbe protiv  pandemije COVID-19, te s ciljem podsticanja poljoprivredne proizvodnje obećala podršku od strane Vlade BPK Goražde  u još većem kapacitetu, u nadi da će i u finansijskom smislu naredna godina biti puno bolja od ove koja je u mnogo čemu bila uvjetovana pandemijom koronavirusa.

„Ovom prilikom želim da čestitam organizaotorima što nastoje očuvati tradiciju i u ovim nepovoljnim okolnostima izazvanim pandemijom virusa COVID-19,  a Vlada BPK Goražde i resorno ministarstvo će nastojati davati punu podršku kako bi podstakli veći broj poljoprivrednika da se se bave ovom djelatnošću jer kako stručnjaci iz ove oblasti kažu, mi imamo sve predispozicije da u tome i uspijemo. Dakle, kada je u pitanju podrška Vlade i Ministarstva za privredu  u 2021.godini, ona je neupitna a nadam se da će nas pratiti i viši nivoi vlasti“-ovom prilikom kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

U Ustikolini je poljoprivreda osnovna grana privređivanja pa proizvođači ovakve prilike rado koriste, kako za promociju, tako i prodaju onog što proizvedu na svojim imanjima. Uprkos pandemiji korona virusa koja vlada širom svijeta, kao i sušama koje su evidentne u ovoj godini, poljoprivredni proizvođači su bili još aktivniji i vrijedniji, kako bi obezbijedili zalihe za svoje porodice ali i za tržište, koje je uvijek zainteresovano za kupovinu domaćih proizvoda.

„Općina Foča u FBiH će nastojati da poljoprivrednim proizvođačima  obezbijedi bolju podršku kroz podsticaje i realizaciju projekata kako bi se stvorili bolji uslovi za plasiranje proizvoda na tržište“-ističe načelnik općine Foča u FBiH Mujo Sofradžija.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.