• OBJAVLJENO: 25.10.2011.
Goraždanski penzioneri obilježili svoj dan
Ukazano na težak položaj penzionera!

U povodu 25. oktobra koji se obilježava kao Dan penzionera, Udruženje penzionera Bosansko-podrinjskog kantona Goražde organizovalo je prijem za svoje članove, a u sklopu obilježavanja ovog dana upriličen je i šahovski turnir. Pored članova Predsjedništva i Skupštine Udruženja, prijemu su prisustvovali i predstavnici Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde, a  prisutnima se obratio predsjednik Udruženja Salko Maslan.

Ističući veoma težak položaj penzionera u BPK Goražde, Salko Maslan je kazao da  penzioneri danas žive na granici, a nažalost vrlo često i ispod granice egzistencije.

„Trenutno imamo 4.050 svojih članova i taj broj se stalno mijenja. Naši penzioneri preživljavaju, jer većina penzionera je sa minimalnim primanjima, manjim od 310 KM, a  radi se o 64% članstva. Uz ta primanja, mi imamo naše članove koji imaju i porodicu koja je nezaposlena pa i oni, nažalost, žive od tih primanja. Imamo članova kojima je za mjesečnu ljekarsku  terapiju potrebno od 100 do 300 KM, koji penzioneri ne mogu priuštiti. Kada je riječ o pomoći Općine i Kantona, ta pomoć nije izostala, a to je pomoć za nabavku ogrijeva, participaciju lijekova, pomagala i prehrambenih paketa. I mi redovno pomažemo članove Udruženja, a ponajviše iz svoje članarine. U prošloj godini realizovali smo 125.000 KM, od toga smo 72.000 KM izdvojili za osiguranje u slučaju smrti, te za povredu ekstremiteta i ta naknada ovisi o procjeni oštećenja“- istaknuo je predsjednik Maslan.

Čestitke penzionerima u ime Vlade BPK-a uputio je Muhamed Hadžić, stručni savjetnik u Ministarstvu za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.