• OBJAVLJENO: 29.09.2021.
Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde danas održalo svoju 16. redovnu sjednicu
U ovoj godini povećan broj uposlenih na području našeg kantona

Na sjednici je razmatrana Informacija o stanju privrede na području BPK Goražde za period 01.01-30.06. 2020. godine, te informacija za isti period tekuće godine.

Kako je istaknuto, na osnovu analize statističkih podataka Službe za zapošljavanje BPK Goražde koja vodi evidenciju nezaposlenih osoba i zvaničnih institucija o broju uposlenih, može se konstatovati da je u ovoj godini u odnosu na prethodnu godinu došlo do povećanja broja uposlenih, a što je prema riječima ministra za privredu BPK Goražde Mensada Arnauta rezultat  izvozno orjentisane privrede s prostora našeg kantona.

Na sjednici je razmatrana i informacija u vezi implementacije  Zakona o turizmu te Zakona o boravišnim taksama BPK Goražde, s akcentom na aktivnosti u vezi rješavanja statusa Turističke zajednice te visinu i obavezu plaćanja boravišne takse.

„Donošenjem seta zakona stvorene su pretpostavke za rješavanje statusa Turističke zajednice BPK Goražde koja je osnovana po Federalnom zakonu koji je trenutno nevažeći. Vladi BPK Goražde i Ministarstvu za privredu u interesu je da riješi ovaj problem kroz osnivanje nove turističke organizacije, koja bi preuzela sve obaveze a  što ovi propisi omogućavaju i u tom cilju Vlada BPK Goražde je formirala radnu grupu koja je dala svoje mišljenje, a po ovom osnovu zatraženo je i mišljenje Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde“-ističe ministar Arnaut.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.