• OBJAVLJENO: 28.10.2011.
Služba za zapošljavanje BPK Goražde
Početak realizacije Programa sufinansiranja mladih pripravnika „45+“

S ciljem omogućavanja mladim visokoobrazovanim ljudima da steknu potrebno radno iskustvo i postanu konkurentni na tržištu rada, Služba za zapošljavanje BPK Goražde realizovat će u narednih godinu dana Program pod nazivom “45+“, u okviru kojeg će mladi sa završenom visokom i višom strčnom spremom sa područja BPK Goražde odraditi svoj pripravnički staž.

Iako je Programom bilo predviđeno sufinansiranje pripravničkog staža za najmanje 45 pripravnika, u njegovoj realizaciji učestvovat će njih 35, za šta je kantonalna Služba za zapošljavanje obezbijedila sredstva u iznosu od 168.000,00 KM.

Današnjim potpisivanjem ugovora sa poslodavcima omogućen je i početak realizacije ovog Programa.

– Ove godine mi je posebno drago jer se radi o pripravničkom stažu, za razliku od prošle godine kada smo imali program volontiranja, a razlika je velika iz prostog razloga što djeca imaju plaću od 400 KM. Mi smo pokušali, u saradnji sa Vladom, da omogućimo svim nezaposlenim osobama koje su na evidenciji da odrade svoj pripravnički staž. Njih je bilo ukupno 68 od kojih bismo mi  finansirali 45, a Vlada BPK-a finansirala bi preostale. Nažalost, nije bilo interesa privrednih subjekata i institucija sa prostora kantona, tako da smo, na kraju, imali 23 institucije koje su aplicirale za 35 pripravnika – kazala je direktorica Službe za zapošljavanje Nafija Hodo.

Vlada BPK Goražde uvijek je davala podršku programima zapošljavanja mladih i već duži niz godina i sama je izdvajala sredstva za programe sufinansiranja volonterskog staža mladih visokoobrazovanih kadrova, kako bi im omogućila sticanje radnog iskustva, te potrebnih uslova za polaganje stručnog ispita.

– Ovo je izuzetan projekt i Vlada BPK-a Goražde je dala svoju podršku. Da je bilo više zainteresovanih privrednih subjekata, jer broj kandidata nije limitiran, Vlada bi odobrila i dodatna sredstva jer ovo je investicija koja je, sasvim sigurno, pozitivna – istaknuo je danas ministar za finansije Muhidin Pleh.

Poslodavci imaju obavezu osigurati pripravnike za slučaj povrede na radu, dok će Služba snositi troškove novčane naknade, te naknade za zdravstveno osiguranje pripravnika.

– Mi želimo da ljudima koji se vrate na prostor BPK-a obezbijedimo poticaj da na određen način odrade pripravnički staž i to nam je važno, jer se djeca, u posljednje vrijeme, odlučuju da se vrate u Goražde poslije studija. Ta djeca nauče određene vještine i znanja, steknu mogućnost da polažu stručni ispit i sutra su daleko spremniji na tržištu radne snage – dodala je direktorica Službe za zapošljavanje.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.