• OBJAVLJENO: 19.10.2021.
Članovi porodice, zvaničnici i drugi građani odali počast Aliji Izetbegoviću na godišnjicu smrti
Počast prvom predsjedniku RBiH odala i premijerka BPK Goražde Aida Obuća

Brojni građani okupili su se danas na mezarju Kovači u Sarajevu, povodom 18. godišnjice smrti Alije Izetbegovića.

Porodica, prijatelji i predstavnici političkih delegacija položili su cvijeće na mezar prvom predsjedniku međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine.

Počast su odali članovi porodice Izetbegović, predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, članovi rukovodstva SDA i ostali građani.

Izetbegović je preminuo na današnji dan, prije 18 godina. Rođen je u Bosanskom Šamcu 1925., a umro je u Sarajevu 2003. godine. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine završio je Pravni fakultet, radio i stvarao.

Otvoreno je govorio o svojim političkim stavovima, zbog čega je dva puta osuđen i zatvoren. Malo prije raspada Jugoslavije pokreće Stranku demokratske akcije (SDA) koja je pobijedila na prvim višestranačkim izborima 1990. godine, kada je Izetbegović izabran za predsjednika Predsjedništva RBiH. Našu državu je vodio u odbrani od agresora i potpisnik je Dejtonskog sporazuma.

Svoj politički angažman nastavio je do 2000. godine, kada se povukao iz zdravstvenih razloga. Napisao je više značajnih djela koja su prevođena na nekoliko stranih jezika: “Islam između Istoka i Zapada”, “Moj bijeg u slobodu: Bilješke iz zatvora 1983-1988” i “Rat i mir u Bosni i Hercegovini”.

www.bpkg.gov.ba/www.klix.ba

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.