• OBJAVLJENO: 21.10.2021.
Premijerka BPK organizovala sastanak na kojem je razgovarano o aktualnoj –bezbjedonosnoj situaciji u BiH te svakodnenvim problemima bivših pripadnika Armije RBiH i MUP-a sa regije Goražda
Posebna pažnja usmjerit će se na što efikasniji i sveobuhvatniji pristup problematici dokumentovanja i procesuiranja predmeta ratnih zločina, na temelju Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina

Na zahtjev Koordinacije boračkih udruženja s prostora BPK Goražde i Fondacije „Istina za Goražde“, premijerka BPK Goražde Aida Obuća upriličila je danas sastanak na kojem  je razgovarano o aktualnoj –bezbjedonosnoj situaciji u BiH  te svakodnenvim problemima bivših pripadnika Armije RBiH i MUP-a  sa regije Goražda, s akcentom na procesuiranje, stalno privođenje, saslušavanje i zastrašivanje za navodne ratne zločine  počinjene u periodu 1992-1995 godina.

Sastanku su prisustvovali i predsjedavajuća Skupštine BPK Aida Sirbubalo, ministar za unutrašnje poslove Ermin Mandžo i predstavnik Uprave policije, ministar za boračka pitanja Edin Aganović te gradonačalnik Grada Goražde Ernest Imamović sa saradnicima.

Sastanak je imao za cilj definisati aktivnosti kako bi se u skladu sa nadležnostima pružila institucionalna podrška bivšim pripadnicima Armije RBiH i MUP-a te dokazala prava istina o dešavanjima na ovim prostorima u periodu 1992-1995 godina.

„Smatramo da se i dalje nastavlja sa onom istom praksom na koju smo mi ukazivali i ranije, a to je da se oni koji su brnaili ovu zemlju i ove prostore u periodu 1992-1995. godina saslušavaju, procesuiraju i osuđuju, a s druge strane nema niti jedna optužnica po kojoj je neko odgovarao za počinjene zločine nad stanovništvom zaštićene zone od strane UN-a u Goraždu. Kao poražavajuća činjenica istaknuto je da je dodatno naših sedam pripadnika Armije RBiH prije par dana saslušavano na teritoriji Općine Novo Goražde i prema nekim saznanjima očekuje se podizanje novih optužnica“-istaknula je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

S obzirom da je još jednom ukazano nezadovoljstvo neprovođenjem Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, posebno u Goraždu,  na današnjem sastanku donesen je zaključak da se u narednom periodu održi javna tribina ili okrugli sto na koji će se pozvati sve relevantne institucije od lokalnog do državnog nivoa, sa kojeg će se zatražiti da se provodi samo ono što je potpisano i što je zakonski regulisano.

Sa strane institucija vlasti obećana je puna podrška u radu svih boračkih udruženja kako bi se adekvatno brinuli o svojim članovima kao i Fondaciji „Istina za Goražde“.

U tom cilju nedavno je Federalnoj upravi policije  ustupljena kancelarija pri Ministarstvu unutrašnjih poslova BPK Goražde.

„Na ovaj način će se intezivirati aktivnosti u borbi protiv kriminala na ovom području, a posebno će se usmjeriti na što efikasniji i sveobuhvatniji pristup problematici dokumentovanja i procesuiranja predmeta ratnih zločina, na temelju Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina“-kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.