• OBJAVLJENO: 26.10.2021.
Premijerka BPK Goražde Aida Obuća
Raspodjelom grant sredstava Vlade Federacije riješit ćemo mnoge obaveze iz ove godine, ali i ranija dugovanja

Zahvaljujući Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, Bosansko-podrinjski kanton Goražde već drugu godinu zaredom dobija finansijsku podršku u vidu grant sredstva u iznosu od preko četiri miliona KM, kako bi prema riječima premijerke Aide Obuće, između ostalog, mogao da sanira i veliki  iznos dugovanja koji datira  iz ranijeg perioda.

Osim dugovanja prema poljoprivednim proizvođačima, zahvaljujući podršci s federalnog nivoa, u planu Vlade BPK Goražde je isplata vanjskog duga koji se odnosi na Saudijski  kredit  koji je realiziran još 1996.godine.

Također, osim transfera nižim nivoima vlasti i isplati obaveza prema dobavljačima, u planu je podrška i privrednim subjektima, zdravstvu, socijalnim kategorijama te povratničkoj populaciji.

„U ovoj godini smo planirali da u potpunosti isplatimo obaveze poljoprivrednim proizvođačima po osnovu poljoprivrednih podsticaja tako da ćemo po prvi put imati realizirane poljoprivredne podsticaje za onu godinu na koju se oni i odnose.  Velika su dugovanja i prema našim privrednim subjektima koja se odnose na  refundaciju po osnovu bolovanja žena, majki te domovima u Pazariću, Bakovićima kao i drugim domovima u kojim su zbrinuti  štićenici s područja BPK Goražde.  Sa ovim sredstvima ćemo pokušati da saniramo veliki dug koji već imamo kako ne bismo imali prijetnje tužbama od tih ustanova. Podrška s federalnog niova jako je bitna, a zahvaljujući  planskom trošenju finansijskih sredstava iz tekućih priliva,  smatramo da ćemo većinu tih obaveza izvršiti u tekućoj godini“-ističe premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.