• OBJAVLJENO: 23.11.2021.
U okviru Programa obilježavanja 25. novembra- Dana državnosti BiH
Održana promocija knjige “Tuđmanov haški profil – Udruženi zločinački poduhvat na BiH”, autora prof.dr. Ive Komšića

U okviru Programa obilježavanja 25. novembra- Dana državnosti BiH, danas je u Maloj sali Centra za kulturu Goražde održana promocija knjige “Tuđmanov haški profil – Udruženi zločinački poduhvat na BiH”, autora prof.dr. Ive Komšića.

U knjizi, baziranoj na haškim dokumentima, autor pojašnjava motive nastanka i razmjere udruženog zločinačkog poduhvata na čijem čelu je bio hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Govoreći o nastanku knjige autor je  istakao da je bazirana na autentičnoj arhivi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu i ne odstupa od onoga što je ovaj sud utvrdio u prvostepenoj i drugostepenoj presudi. Pojasnio je  da je osim arhivske građe ovog suda u knjizi korišteno više izvora, a  između ostalog i sama arhiva tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, koji je snimao svoje razgovore.   

“ Ja sam pregledao jedan dio tih stenograma koji su bili dokazni materijal na sudu, gdje je vrlo jasno koja je njegova pozicija bila u ratu u BiH što su vrlo dragocjeni dokumenti, pogotovo što je on snimao sam sebe pa se ne može reći da nešto nije istin, jer to je njegov autentičan govor, njegovih saradnika a to su funkcioneri Herceg Bosne i HDZ-a BiH” – pojašnjava Komšić.  

Dodaje da je prilikom izrade knjige koristio i svoju ličnu arhivu koju je prikupio prilikom mirovnih pregovora u BiH.

“ U većini tih pregovora sam učestvovao, uključujući prvi prijedlog za uređenje BiH, Kutiljerov plan zaključno sa Oven – Stoltenbergovim  planom u Ženevi, pa onda sa Vašingtonskim sporazumom  i Dejtonskim sporazumom. Svo to vrijeme ja sam bilježio pozicije, ono za što se neko zalaže i faktički preklopio tri arhive koje su se veoma dobro složile. Ono što sam ja znao, iskusio u mirovnim pregovorima o Tuđmanu i njegovim zalaganjima to sam našao i u presudama, jer je Haški sud sve to dokazao” – istakao je Komšić. 

Napominje da je bilo jako bitno da se svi prikupljeni dokazi slože, na bazi činjenica. 

 “ Da sam napisao knjigu bez haških presuda, stenograma,  moglo bi se reći da je to neka moja percepcija, subjektivna, emotivna i slično. Ovako, koristim njihove dokaze i upoređujem sa onima koje sam ja imao. Konačni zaključak Haškog suda je da je na čelu udruženog zločinačkog poduhvata na BiH bio  Franjo Tuđman.  Herceg Bosna je napravljena u njegovom kabinetu i u knjizi se može vidjeti kako je ona napravljena  i kako je taj cijeli projekat propao. Napravili su zločine, optuženi su i osuđeni za ono što su učinili. On je izmakao Haškom sudu, jer je umro prije toga” – naglasio je Komšić.   

 Promotor knjige prof. dr Senadin Lavić ističe da je koncept udruženog zločinačkog poduhvata  jasno prikazan kao i odgovornost pojedinaca.    

“  To se ne odnosi na hrvatski narod nego na organiziranu zločinačku organizaciju ljudi i individualizirana je krivica ovim haškim konceptom i odgovornost za zločine koji su se izvršili u dobro organiziranom sistemu vlasti države ili paradržave” – kazao je prof. Lavić.  

Promotor Nedžad Ajnadžić poručio je da – sve što nije zapisano, kao da se nije ni dogodilo.  

“ Šta bismo mi znali o ovom udruženom zločinačkom poduhvatu ove ekipe o kojoj danas govorimo, da nije bilo odvažnosti našeg profesora Komšića  “ – kazao je Ajnadžić.  

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.