• OBJAVLJENO: 10.02.2006.
Fadil Banjanović u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde


U posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde boravio je 09.02.2006. godine gosp. Fadil Banjanović iz Kozluka. Inače, gosp. Banjanović, nekadašnji Predsjednik Pokreta za povratak, a sadašnji član Vijeća naroda u RS, istaknuti je borac za ljudska prava.

Ovom prilikom Premijer BPK Goražde, Nazif Uruči upriličio je prijem kojem je pored gosp. Banjanovića prisustvovao i Himzo Bajrović, Predsjednik Regionalnog ureda za povratak u jugoistočnu Bosnu.

Obzirom da je donedavno obnašao funkciju ministra za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice u Vladi BPK Goražde i da je dobro upoznat sa situacijom u oblasti povratka izbjeglih i raseljenih lica, Premijer Nazif Uruči ukratko je prezentirao dosada postignute rezultate kada je u pitanju povratak na području Gornje-Drinske regije. Iako su postignuti značajni rezultati u oblasti povratka, posebno ako se u obzir uzme izuzetno teška situacija u kojoj se nalazi Bosansko-podrinjski kanton, ipak treba učiniti još mnogo više kako bi povratak izbjeglih i raseljenih na ovom području bio održiv, istakao je Premijer.

Gosp. Banjanović ovom prilikom izrazio je veliko zadovoljstvo zbog ove posjete Goraždu, gdje, kako je istakao, osim službeno, rado dođe i privatno. Svjestan teške situcije u kojoj se nalaze ovaj grad i Kanton, posebno zasluga njegovih građana stečenih u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu, gosp. Banjanin istakao je da bi državne institucije trebale obratiti mnogo veću pažnju na ovaj Kanton, misleći pri tome prvenstveno na bolju finansijsku podršku. Kao veliki borac za ljudska prava, prvenstveno prava izbjeglih i raseljenih lica naglasio je ogromnu važnost procesuiranja ratnih zločina, bez obzira ko ih je počinio, kako bi se stekle osnovne pretpostavke za zdrav suživot ljudi različitih nacionalnosti.
Kao predsjednik Regionalnog odbora za povratak, ali i osoba koja najbolje zna kako žive ovdašnji povratnici, gosp. Bajrović naglasio je važnost daljeg pomaganja procesa povratka na ovim prostorima, stavljajući poseban akcent na pomoć porodicama povratnika sa djecom.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.