• OBJAVLJENO: 08.12.2021.
Saradnja Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH
Provođenje Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina i dalje prioritet

Da je uspostavljena saradnja Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH kada je u pitanju provođenje Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina,  dokazuje činjenica da je po prvi put Vladi BPK Goržade dostavljena informacija u kojoj se navode podaci u vezi s radom na predmetima ratnih zločina koji su procesuirani od strane Tužilaštva BiH, a počinjeni su na području općina koje sada pripadaju  Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde  te susjednih općina u Republici Srpskoj.

Prema riječima premijerke BPK Goražde, iako su najviši organi vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde više puta ukazivali na nezadovoljstvo neprovođenjem Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, do sad nisu dobili bilo kakav  odgovor, a u prilog tome i je podatak da ni nakon 29 godina za zločine počinjene na području Gornje-drinske regije u periodu 1992-1995.godina, do sada niko nije odgovarao.

„Nakon razmatranja inicijativa i stavova dostavljenih od strane Vlade i Skupštine BPK Goražde koje razmatralo predsjedništvo Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH dobili smo zvanične podatke koliko je predmeta u proceduri od strane Tužiteljstva BiH i kako su oni razvrstani. Uglavnom, radi se optužnicama za krivična djela zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv čovječnosti i ratni zločini protiv ratnih zarobljenika. Za naš kanton značajno je da se priča o provođenju Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, jer mi smo to više puta inicirali nezadovoljni omjerom procesuiranih predmeta kada su u pitanju zločini koji su počinjeni nad civilnim stanovništvom i stanovništvom zaštićene zone UN-a u Goraždu“-kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Ovom prilikom naglasila je da će se i dalje tražiti od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i Tužiteljstva BiH procesuiranje ratnih zločina, jer cilj ove Vlade i Skupštine BPK Goražde je da svi oni koji su činili zločine u periodu 1992-1995.godina budu i procesuirani. U tom cilju zatraženo je od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća  da se provodi Revidirana državna strategija u kojoj se navodi  da se predmeti  ne mogu selektivno uzimati u rad, već da se rade po težini učinjenih krivičnih djela.

Kako se navodi u informaciji , ukupni broj predmeta ratnih zločina registrovanih u Tužilaštvu BiH, bilo da je riješen ili su trenutno u  fazi rješavanja, od 2005.godine do 30.09.2021. godine, iznosi  93  KTRZ predmeta, (predmeti kod kojih su poznati krivično djelo i počinalac) protiv 378 lica i 7 predmeta kod kojih nije poznat počinilac.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.