• OBJAVLJENO: 20.12.2021.
U organizaciji Fondacije "Alija Izetbegović", Grada Sarajevo i Grada Goražde
Održan okrugli sto o temi “Državnost Bosne i Hercegovine u kontekstu očuvanja mira i stabilnosti”

U organizaciji Fondacije “Alija Izetbegović”, Grada Sarajevo i Grada Goražde danas je u Maloj sali Centra za kulturu Goražde održan okrugli sto o temi “Državnost Bosne i Hercegovine u kontekstu očuvanja mira i stabilnosti”.

Učesnici okruglog stola su eminentni profesori i intelektualci iz oblasti prava, historije i sigurnosti, a okruglom stolu na kojem je uvodnu riječ dala gradonačelnica Grada Sarajevo Benjamina Karić prisustvovale su, između ostalih, predsjedavajuća Skupštine i premijerka  BPK Goražde Aida Sirbubalo i Aida Obuća sa ministrima u Vladi BPK Goražde.

O temi  „Dejtonski mirovni sporazum-trajna ili promjenljiva kategorija govorio je  Miro Lazović, Elijas Eli Tauber, savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH, govorio je temi „ Bosna- historija, sadašnjosti i budućnost“ , a  o ključnim uzrocima permanentne ustavne krize u BiH govorio je prof. dr. Kasim Trnka, profesor i ekspert ustavnog prava te general Fikret Muslimović koji je govorio o sigurnosnim implikacijama uslijed anomalija Dejtonskog mirovnog sporazuma i blokadama njegove provedbe. Također, video linkom o temi „Državnost BiH kao stub evropske stabilnosti“ na okruglom stolu govorio je i prof. dr Marko Attila Hoare, britanski historičar i vanredni profesor na SSST-u.

Organizatori okruglog stola namjeravaju izdati i zbornik radova koji će tretirati aktuelna dešavanja i krizu u Bosni i Hercegovini, s ciljem detekcije problema koji zemlju koče u njenom napretku na putu euroatlanskih integracija.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.