• OBJAVLJENO: 18.01.2022.
Zasjedao Kantonalni krizni štab Ministarstva zdravstva za praćenje koronavirusa
Zatraženo strogo poštivanje donesenih mjera i naredbi

Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde na 50. sjednici održanoj dana 18.01.2022.godine razmatrao je epidemiološku situaciju na području našeg kantona te je s ciljem njene stabilizacije donio sljedeće zaključke:

Z A K LJ U Č A K

1. Usvaja se Informacija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području BPK Goražde.

2. Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde razmatrao je Zaključak Vlade FBiH V.broj: 1931/2021 od 30.12.2021.godine sa usvojenim Naredbama i Preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i iste je primio k znanju.

3. Na osnovu trenutne epidemiološke situacije koja se temelji na sedmičnoj incidenci zaraženih, broju hospitaliziranih pacijenata koji koriste respiratornu i kiseoničku podršku i raspoloživosti svih resusra u zdravstvu (tehničkih, ljudskih i dr.), Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde, traži od svih nadležnih institucija, privrednih i poslovnih subjekata, tržnog centra i prodavnica, ugostiteljskih objekata, javnog prevoza građana, obrazovnih ustanova, pozorišta i kina, sportskih klubova, nadležnih inspekcijskih tijela, nadležne uprave policije strogo poštivanje i provođenje izdatih naredbi i preporuka iz tačke 2. ovog Zaključka, te u navedenim objektima osigurati COVID-redare.

4. Traži se od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove pojačan inspekcijski nadzor te obavezno poduzimanje zakonom predviđenih mjera protiv onih za koje se utvrdi da ne poštuju federalne i kantonalne naredbe.

5. Zadužuju se sve institucije iz tačke 3. ovog Zaključka da izvrše dodatnu dezinfekciju svojih objekata, a poseban akcenat staviti na proizvodne objekte.

6. Preporučuje se osobama starije životne dobi, posebno onima s hroničnim bolestima, da i dalje izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prevoza te da redovno koriste zaštitnu opremu, a poslovnim subjektima i uslužnim djelatnostima preporučuje se da prilikom pružanja usluga daju prednost osobama starije životne dobi.

7. Traži se od svih zdravstvenih ustanova s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde da redovno revidiraju svoje krizne planove u skladu sa epidemiološkom situacijom, da se pridržavaju svojih kriznih planova pripravnosti i protokola liječenja COVID pozitivnih osoba uz obavezno poštivanje puta pacijenta.

8. Traži se od menadžmenta JU Dom zdravlja „Dr Isak Samokovlija“ Goražde da obezbijedi pulmologa s punim radnim vremenom, sredstva za njegov angažman obezbijediti iz Budžeza Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde.

9. Traži se od JU Dom zdravlja „Dr Isak Samokovlija“ Goražde pojačan rad mobilnih timova kako bi se smanjilo nepotrebno kretanja COVID pozitivnih osoba i kršenje Zakonom propisane kućne izolacije.

10. U cilju smanjenja pritiska na Covid ambulantu, a zbog pogoršane epidemiološke situacije, traži se od menadžmenta JU Dom zdravlja „Dr Isak Samokovlija“ Goražde da razmotri mogućnost formiranje još jedne ambulante za liječenje COVID-19 oboljelih osoba.

Ovi zaključci proslijeđeni su Vladi Bosansko-podrinjskog kantona na razmatranje i usvajanje.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.