• OBJAVLJENO: 21.01.2022.
Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde sa ministrima socijalne politike i finansija posjetila povratnike u opštini Novo Goražde
Može se očekivati veća podrška povratnicima u narednom periodu

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća sa ministrima za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice te finansije, Enizom Halilovićem i Esadom Kanlićem, posjetila je danas povratnike u opštini Novo Goražde.

Prilikom susreta sa povratnicima koji su se vratili u ovaj dio Republike Srpske razgovarano je o problematici s kojom se susreću te aktivnostima Vlade i resornih ministarstava u pogledu poboljšanja njihovog statusa.

Da podrška Vlade i resornih ministarstava u prethodnom periodu nije izostala, potvrdili su danas povratnici, a obećanje premijerke je da se ta podrška u narednom periodu može očekivati u još većem obimu.

„Zadovoljstvo nam je što smo imali priliku na ovakav način razgovarati sa povratnicima koji su se odazvali u velikom broju. Teme koje su oni delegirali svima nama trebale bi biti prioritet u radu, a podrška koju smo danas obećali će se i  konkretizirati kroz programe utroška sredstava kako Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, tako i sa koda Vlade BPK Goražde. Dakle, puno posla je ispred nas, ali se nadam da ćemo u budućnosti svi zajednički raditi na poboljšanju statusa povratnika u opštini Novo Goražde“-ovom prilikom naglasila je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Kada je riječ o aktivnostima Vlade BPK Goražde,  ono sa čim su posebno zadovoljni povratnici, a što su potvrdili i danas, jeste donošenje Odluke o ostvarivanju prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za povratnike u Republiku Srpsku.

„Usvajanjem odluke, svi povratnici sa teritorije opštine Novo Goražde, kojih je svako najviše, moći će ostvariti zdravstveno osiguranje na teritoriji BPK Goražde. To je jedna jako dobra odluka, koja je od velikog značaja našim povratnicima, jer pravo na zdravstveno osiguranje je jedno od osnovnih prava s kojim oni žele biti zadovoljni“-ističe premijerka Aida Obuća.

U ime povratnika, riječi zahvalnosti premijerki i Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na podršci uputio je Ibrahim Drljević, odbornik u Skupštini opštine Novo Goražde. Kako je istakao, Vlada je i ranije podržavala infrastrukturne i druge projekte povratnika u ovoj opštini, a poseban senzibilitet Vlade i Skupštine BPK prema povratničkoj populaciji iskazan je omogućavanjem besplatnog zdravstvenog osiguranja na teritoriji Kantona, po čemu naš kanton prednjači u Federaciji BiH.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.