• OBJAVLJENO: 25.01.2022.
U JU Zavod za javno zdravstvo Bosansko-podrinjskog kantona Goražde od jučer instaliran softver koji omogućava izdavanje potvrda o imunizaciji protiv virusa COVID-19 sa QR kodom na području našeg kantona
Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde izdvojila finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta

U JU Zavod za javno zdravstvo Bosansko-podrinjskog kantona Goražde od jučer je instaliran softver koji omogućava izdavanje potvrda o imunizaciji protiv virusa COVID-19 sa QR kodom na području našeg kantona, istaknuto je na današnjem sastanku premijerke BPK Goražde Aide Obuća i direktorice Zavoda dr.Medine Bičo. Sastanku je prisustvovao i ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniz Halilović.

Postupajući po naredbi federalne Vlade i Kriznog štaba, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde izdvojila je finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta.

Prema riječima premijerke Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aide Obuće, instaliranje softvera na području našeg kantona preduslov je za kreiranje jedinstvenog QR koda na nivou države BiH, jer će se koristiti podaci iz baze podataka kantona.

„Zadovoljstvo nam je što će građanima BPK Goražde biti omogućeno da dobiju potvrdu o imunizaciji sa QR kodom, što je preduslov da na nivou BiH imamo priznati QR kod s kojim će naši građani moći putovati u zemlje zapadne Evrope i svijeta. U saradnji sa JU Zavod za javno zdravstvo uspješno smo okončali tu proceduru i kako su me izvijestili, već od sutra će svi zainteresovani građani moći dobiti potvrdu sa QR kodom, a ono  što nam je posebno bitno jeste da  imamo evidenciju vakcinisanih osoba, jer kako struka ističe, vakcina je  jedan od preduvjeta u pobjedi protiv  pandemije virusa  COVID-19  kako bismo se što prije vratili normalnim uslovima  života“ –naglasila je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Na zahtjev građana,  JU Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde i do sada je izdavala potvrde koje nisu sadržavale QR kod, a instaliranjem softvera zdravstvenim ustanovama bit će omogućeno da unose podatke osoba koje su izvršile imunizaciju u tim zdravstvenim ustanovama.

„Građani našeg kantona imat će mogućnost da dobiju pisanu  potvrdu sa QR kodom koja će se moći skenirati kako bi se potvrdila njena autentičnost. Mi ćemo do kraja sedmice dodatno izvršiti edukaciju osoba koje već rade na bazi vakcinisanih i moći će se krenuti u implementaciju izdavanja potvrda. Zainteresovani građani koji su se vakcinisali u JU Zavod za javno zdravstvo, tu potvrdu će moći zatražiti već od sutra, a oni koji su se vakcinisali pri drugim zdravstvenim ustanovama to će moći učiniti do kraja sedmice, s obzirom da je u toku edukacija osoblja koje će raditi na unosu podataka“- kazala je direktorica JU Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde Medina Bičo.

Uzimajući u obzir činjenicu da je na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde došlo do pogoršanja epidemiološke situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19, sa današnjeg sastanka upućen je apel svim građanima BPK Goražde da se vakcinišu, jer prema procjenama struke, vakcina spašava od komplikacija, eventualne hospitalizacije i smrtnog ishoda, naročito rizičnih grupa stanovništva. Prema podacima, na prostoru našeg kantona trenutno je 338 aktivno zaraženih osoba dok se 719 nalazi u izolaciji.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.