• OBJAVLJENO: 28.01.2022.
Upravni odbor Zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja Federacije BiH danas je u Goraždu održao 18. redovnu sjednicu
Prilika je iskorištena i za susret sa zvaničnicima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Upravni odbor Zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja Federacije BiH danas je u Goraždu održao  18. redovnu sjednicu. Prilika je iskorištena i za susret sa zvaničnicima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde te posjetu lokalnom Udruženju penzionera. 

Direktor Zavoda PIO/MIO FBiH  Zijad Krnjić naglasio je da je  praksa  da se sjednice UO svakog mjeseca održavaju u drugom gradu i kantonu FBiH.

„ Sastali smo se  i sa predstavnicima institucija ovog kantona i Udruženja penzionera i  razgovarali o saradnji Zavoda i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, gdje smo konstatirali da nemamo gotovo nikakav problem i da imamo vrlo dobru komunikaciju. Takođe, razmijenili smo mišljenja kako bi ovaj kanton i federalni Zavod mogli i mimo redovne zakonske obaveze prema penzionerima, pomoći rad udruženja i doprinijeti poboljašnju socijalnog statusa penzionera“ – kazao je Krnjić.

O potrebi međusobne saradnje svjedoči i težak položaj u kojem se  u FBiH nalazi ova populacija.

„ Penzije su i u bogatim zemljama male za penzionere koji ih primaju i  to je vječni problem koji će biti i kod nas. Na federalnom nivou su poduzete značajne sistemske mjere da taj status i realna vrijednost njihovih primanja bude konntinuirano veća,  a u okviru saradnje kantona, zajednica, zavoda i udruženja penzionera takođe ima prostora  za djelovanje. U udruženju penzionera su izrazili zadovoljstvo da imaju jako konstruktivnu saradnju sa Bosansko-podrinjskim kantonom  i neke konkretne stvari koje će dešavati ove godine bit će dosta korisne“ – kazao je Krnjić.

Član Upravnog odbora federalnog Zavoda PIO/MIO Muhamed Ramović kazao je da je na današnjoj sjednici ovog tijela razmatran obiman dnevni red.

„ Gorući problem u Federaciji i državi su minimalne penzije i mi smo kao Upravni odbor, a i direktor i menadžment federalnog Zavoda, podržali inicijativu penzionera da se ide ka povećanju penzija i mi se nadamo da će se to u ovoj godini desiti u jednom većem obimu, sredstava ima da se penzije povećaju. Vrlo je važno da nemamo nikakvih nesporazuma, danas smo imali i Strategiju i Finansijski plan  za 2022. i druge tačke,  nema nerješenih pitanja i sve odluke donosimo jednoglasno“ – kazao je Ramović.  

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća podcrtala je da Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde radi sve što je u njenoj moći, da u skladu sa finansijskim mogućnostima pomogne ovu populaciju.

„ Zahvalni smo čelnim ljudima na njihovim naporima da penzije budu redovne, a mi sa svoje strane, takođe, pomažemo Udruženje penzionera u dijelu gdje im nisu dovoljna njihova sredstva kako bi prije svega pomogli najugroženijim kategorijama, a to su oni penzioneri sa minimalnim penzijama. U toku prošle godine imali smo nekoliko takvih intervencija prema udruženju, a ono što smo obećali i planirali u toku 2022. godine jesu takođe finansijska sredstva, gdje ćemo takođe djelovati kada oni iskažu potrebu“ – kazala je Obuća.  

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.