• OBJAVLJENO: 22.02.2006.
U Goraždu preminuo Besim Begić
“Zlatni ljiljan” sa istočne granice BiH

Dobitnik najvećeg ratnog priznanja, značke “zlatni ljiljan”, Besim Begić preminuo je u ponedjeljak 20.02.2006.godine u Kantonalnoj bolnici u Goraždu. Iako su znali da je njegovo zdravstveno stanje pogoršano, Goraždane je ipak vijest o smrti neustrašivog borca, pripadnika 1.rogatičke, a potom i 808. oslobodilačke brigade Armije RBiH, teško pogodila.
Besimova borba za život nije prestajala još od 1992. godine, kada se priključio Armiji RBiH. Dva puta je ranjavan, a nakon drugog ranjavanja 1995. godine na Banj-stijeni kod Mesića ostao je stopostotni vojni invalid. Povrede koje zadobio bile su preteške, a liječenje u BiH i Italiji izdržao je samo zahvaljujući ogromnoj hrabrosti, upornosti i snazi.
Besim Begić rođen je 23.jula 1961. godine u Rogatici. Iza njega su ostali supruga Jasmina i sin Jasmin. Od ovog hrabrog borca, dobrog čovjeka , na komemorativnoj sjednici u velikoj sali Centra za kulturu 22.02.2006.godine oprostili su se članovi porodice, saborci i sugrađani.
Tim povodom, o liku i rahmetli Besima Begića, govorili su ministrica za boračka pitanja, jedan od ratnih komandanata 1. rogatičke brigade Armije RBiH, načelnik Općine Goražde i predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja, značke “zlatni ljiljan” BPK-a Goražde. Dženaza je klanjana u 15 sati ispred Sinanbegove džamije u Goraždu, a ukop, uz počasnu salvu, kako to i dolikuje jednom od najhrabrijih sinova BiH, obavljen je na šehidskom mezarju u Kolijevkama.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.