• OBJAVLJENO: 21.02.2022.
U prvoj službenoj posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde danas boravio ambasador Japana u Bosni i Hercegovini
Sa premijerkom BPK Goražde razgovarano o nastavku uspješne saradnje i realizaciji novih projekata

U prvoj službenoj posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde danas je boravio ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Nj.E. Ito Makoto.

Na sastanku sa premijerkom Bosansko-podrinjskog kantona Aidom Obućom kojem je prisustvovao i kantonalni ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniz Halilović, razgovarano je nastavku saradnje Vlade Japana i njene ambasade u Bosni i Hercegovini sa našim kantonom, kao i dosadašnjim i ali i budućim projektima u ovom dijelu BiH.

Premijerka BPK Aida Obuća ocijenila je značajnom podršku koju Vlada Japana pruža Bosansko-podrinjskom kantonu, a posebno zdravstvenim ustanovama te iskoristila ovu priliku da se lično zahvali japanskom ambasadoru na ovoj podršci.

„ Radi se o veoma značajnoj podršci  jer poznato je da bez jakog zdravstvenog sistema i opremanja zdarvstvenih ustanova ne bismo se mogli suprotstaviti ni Covidu-19. Sa ambasadorom smo danas dogovorili i nove projekte podrške zdravstvenim, ali i obrazovnim ustanovama na području našeg kantona, što znači da ćemo zajednički raditi kako bismo poboljšali i zdravstvene usluge, ali i uslove u obrazovanju“ – kazala je Obuća.

„ Fokus japanske vlade su sektori medicine, obrazovanja i zaštite okoliša. Danas obavljamo primopredaje vozila i opreme  u domovima zdravlja u Goraždu i Prači i vjerujem da će i buduća saradnja biti u ovim sektorima“ – kazao je ambasador Makoto .

U pratnji kantonalnih zvaničnika, ambasador Japana u BiH Nj. E. Ito Makoto posjetio je Dom zdravlja „dr.Isak Samokovlija“ i tom prilikom direktoru goraždanskog Doma zdravlja Edinu Čengiću uručio ključeve dva sanitetska vozila u vrijednosti 114.000 KM.

Vlada Japana posredstvom svoje ambasade u BiH učestovala je i u nabavci vrijedne opreme za Dom zdravlja Prača u vrijednosti višoj od 80.000 KM.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.