• OBJAVLJENO: 24.02.2022.
Izložba „Stećci u BPK Goražde“ u Gradskoj art galeriji Goražde
Jedan od programskih sadržaja obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U okviru obilježavanja 1.marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine danas je upriličena posjeta izložbi „Stećci u BPK Goražde“ u Gradskoj art galeriji Goražde .

Izložbom koju je priredila Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Goražde, čiji je autor historičar Eldin Baljević, nastoji se kako je istaknuto skrenuti pažnja na bogato kulturno-historijsko naslijeđe Gornje-drinske regije, ali istovremeno i stanje spomenika, među kojima i onih koji su pod zaštitom UNESCO-a.

Prema riječima autora, na izložbi su predstavljene fotografije nastale u osam nekropola stećaka u BPK Goražde i one su odraz ljepote srednjovjekovnog nadgrobnog spomenika, ali i realnog stanja u kojem se oni nalaze.

– Ovih tridesetak fotografija prikazuju realno stanje u osam nekropola u BPK koje imaju oko 2.000 stećaka, a koji su zapušteni i ugroženi iako su dvije proglašene nacionalnim spomenicima BiH, dok je najveća, nekropola Goršić Polje sa oko 325 stećaka na listi svjetske baštine UNESCO-a, čime je Goražde postalo dio jedne svjetske porodice. I na ovaj način, želimo ukazati na potrebu zaštite i očuvanja ovog blaga od propadanja – pojašnjava Eldin Baljević koji je podsjetio da je BiH potpisnica brojnih rezolucija i konvencija s kojima se obavezala da će učiniti sve, kako bi i ovu vrstu naslijeđa zaštitila od daljnjeg propadanja.

Izložba „Stećci u BPK Goražde“ koju su podržale gradske i kantonalne vlasti, jedinstvena je prilika da se što veći broj naših sugrađana, posebno mladih, upozna sa nijemim svjedocima hiljadugodišnje historije Bosne, Stoga bi zbog onih koji je osporavaju, bilo neophodno institucionalno zaštititi ove spomenike naše prošlosti kako ne bi zbog naše nebrige zajedno s njima nestao i posljednji trag o postojanju naše države, Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine na području Bosansko-podrinjskog kantona započelo je juče, takmičenjem učenika osnovnih i srednjih škola u likovnom i literarnom stvaralaštvu o temi posvećenoj ovom značajnom datumu, a imena prvonagrađenih učenika i pobjednički radovi bit će ozvaničeni na svečanoj akademiji koja će se održati 1.marta u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde, s početkom u 13 sati.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.