• OBJAVLJENO: 25.02.2022.
U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti BiH i Dana maternjeg jezika
Održana javna tribina pod nazivom “Jezik i kulturni identitet“

Povodom obilježavanja Dana maternjeg jezika, juče je u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Gradsko društvo Goražde, JU Centar za kulturu Goražde i Pedagoškog zavoda Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, održana Javna tribina pod nazivom “Jezik i kulturni identitet“.

Gost predavač je bio uvaženi književnik, kulturni djelatnik, koji se bavi naučnoistraživačkim radom i umjetničkim stvaralaštvom – Hadžem Hajdarević, a učesnici tribine bili su učenici OŠ “Husein ef Đozo ” iz Goražda.

Predstavnike kulturnog, javnog i političkog života u našem kantonu, poštivaoce bosanskog jezika i pisane riječi i sve Goraždane koji su prisustvom na ovoj tribini pokazali da doprinose očuvanju svijesti o značaju Dana nezavisnosti BiH, o značaju maternjeg jezika i bilježenja činjenica o Bosni i Hercegovini kao državi, o značaju toga da naglas govorimo i pišemo o tome kako je naša domovina bitna, jaka i postojana, pozdravio je Admir Kurtović, u dvostrukoj ulozi – kao direktor Pedagoškog zavoda BPK Goražde, te kao predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Gradsko društvo Goražde.

Emina Hadžić je u svojstvu uvodničara upriličila kraću prezentaciju o temi „Jezik u Bosni i Hercegovini kroz historiju“, kao uvod u predavanje o temi „Bosanski jezik između slobode i tradicije“, nakon čega je u duhu očuvanja kulturnog identiteta i potrebe za razvijanjem čitalačke svijesti kod mladih ljudi i afirmisanja maternjeg jezika sa posjetiocima vođen konstruktivan dijalog.

Na samom kraju tribine, učesnici su pozvani da posjete i druge sadržaje koji su široj publici ponuđeni kroz Program obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, u kojim je nosilac aktivnosti Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Gradsko društvo Goražde.

Javna tribina održana je u sklopu obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, pod pokroviteljstvom Vlade BPK Goražde,

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.