• OBJAVLJENO: 26.02.2022.
U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti BiH organizovan zimski pohod na Grebak
Pohod putem života i smrti

Planinarski klub “Goražde – Maglić”   organizator je tradicionalnog 25. zimskog pohoda “Grebak – put života” koji je počeo danas u okviru programa obilježavanja Dana nezavisnosti BiH na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Na ovaj način goraždanski planinari od zaborava nastoje sačuvati sjećanje na patnje, herojstva ali i stradanja naroda gornjeg Podrinja u najtežim ratnim vremenima, za koje je Grebak značio put života, spasa, ali  i put smrti.

Učesnici pohoda rano jutros krenuli su sa centralnog spomen obilježja poginulim braniocima Goražda, kojima su uz polaganje cvijeća i učenje Fatihe odali dužnu počast, a vrletima Grepka i Kacelja kojima su tokom rata prošle hiljade stanovnika opkoljenog Goražda, danas će proći oko 50 učesnika.

Među njima je i dugogodišnji goraždanski planinar Alija Lapo, redovni učesnik svih ljetnih i zimskih pohoda putevima Grepka.

“ Ovu dionicu sam prešao 100 puta, kako u ratnom tako i poslijeratnom periodu i učestvovao sam na svih 25 ljetnih i zimskih pohoda kao i noćnim koji se organiziraju, a  kojima u ovo mirnodopsko vrijeme nastojimo očuvati sjećanje na sve ono što je Grebak značio. Svaki put kada prolazim ovim putem ponovo proživljavam iste ratne slike patnje, smrti i golgote, posebno na obilježenim mjestima stradanja i to je nešto što se ne zaboravlja. Ovo je jedini način da čuvamo to vrijeme od zaborava i odamo pijetet svim žrtvama” – ističe Lapo.

Predsjednik Planinarskog kluba “Goražde – Maglić” Zajko Šovšić napominje da klub već dvije i po decenije organizacijom pohod u zimskim, ali i ljetnim uvjetima nastoji sačuvati sjećanje na period kada su putevima Grepka i Kacelja prošle hiljade stanovnika ovog područja. Neki su izbjegli iz opkoljenog Goražda, dok je većina, uglavnom noću, u izuzetno teškim uslovima, pješačila desetinama kilometara, kako bi kroz obruč, u opkoljeni grad iz logističke baze na Grepku, donijeli hranu i lijekove. Mnogi su nažalost na tom putu izgubili svoje živote, stradajući od hladnoće, u zasjedama, minskim poljima i granatiranjima.

“ Odziv je i ove godine bio iznad očekivanja i imamo učesnike iz Sjenice, Mostara, Sarajeva, iako je bilo oko 100 prijava, neki su otkazali zbog lošeg vremena i najavljenih padavina. Ipak, mi smo zadovoljni, pohod prolazi u najboljem redu. Zastajemo na mjestima gdje su postavljene spomen ploče  i odajemo počast žrtvama stradalim u zasjedama i minskim poljima i učesnicima pohoda pričamo o svemu što se događalo. Naše krajnje odredište je Ruda Glava gdje će večeras u planinarskom domu  biti priređen i historijski čas, uz izložbu autentičnih ratnih fotografija koje svjedoče o svim dešavanjima u tom periodu– kazao je Šovšić.

Naglasio je da se sjećanje na događaje iz ratnog perioda treba čuvati, posebno, kako je kazao, u današnjim turbulentnim vremenima.

“ Grebak je nikad dovoljno ispričana priča i, za mnoge ljude, iz današnje perspektive nešto što izgleda nemoguće, ali je taj put svjedok iz najtežih ratnih vremena i svega onoga što je narod u opkoljenom Goraždu preživljavao.  Grebak zaslužuje mnogo veću pažnju da se zaista to vrijeme ne zaboravi  i mi to čuvamo već 25 godina”  kazao je predsjednik PK “Goražde – Maglić”.

www.bpkg.gov.ba/www.rtv.bpk.ba

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.