• OBJAVLJENO: 28.02.2022.
Ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde pozvala Sindikat srednjeg obrazovanja i odgoja da prolongira održavanje štrajka upozorenja
Ministarstvo obrazovanja bilo je i ostaće konstruktivan partner sindikatima od kojih se očekuje da štrajk koriste kada se iscrpe sve druge mogućnosti

Ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde Biljana Begović sa saradnicima održala je danas sastanak sa predsjednicom Sindikata srednjeg obrazovanja i odgoja Elmom Delić.

Na sastanku održanom prije najavljenog štrajka upozorenja Sindikata srednjeg obrazovanja i odgoja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde zbog nedonošenja Instrukcija o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za zaposlenike u srednjim školama Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, ministrica Begović prenijela je stav Ministarstva povodom ovog pitanja te pozvala prosvjetne radnike na nastavak započetih razgovora.

„Uz puno razumijevanje prosvjetnih radnika i njihove opravdane borbe za poboljšanje materijalnog položaja, želim istaći da nije bilo potrebe za poduzimanjem radikalnih poteza poput najavljenog štrajka upozorenja.  Vlada BPK Goražde i resorno ministarstvo proteklih pola godine radili su puno na poboljšanju statusa prosvjetnih radnika, što je već dalo konkretne rezultate. Naš cilj je da istinski sačuvamo dignitet i dostojanstvo uposlenih koje se objektivno ne mjeri isključivo visinom ličnih primanja koja su već dijelom uvećana i biće još“-istaknula je ministrica obrazovanja koja se osvrnula i na napore Vlade i ministarstava da očuvaju sva radna mjesta, pa i ona u obrazovanju.

„U izazovnom vremenu za prosvjetu i cijelu državu zbog odliva stanovništva, a time i smanjenja broja učenika, učinili smo sve da sačuvamo sva radna mjesta i u tome smo uspjeli. To je dokaz odgovornosti i opredjeljenja da se obrazovanju i uposlenicima osigura tretman kakav zaslužuju. Na tome se nije stalo i radi se na tome da se dodatno poboljša materijalni položaj uposlenika. Iako je budžet BPK Goražde značajno limitiran i ovisan od podrške sa viših nivoa vlasti, u ovoj godini je samo za povećanje plaća u prosvjeti planirano 1,1 milion maraka više nego prethodne godine. Prosječno povećanje po školi je 16 posto. Od augusta prošle godine, fokusirali smo se na trajno zapošljavanje potrebnog broja prosvjetnih radnika, te stvorili pretpostavku da se krene sa primjenom kolektivnog ugovora. Rezultat toga je ranije usaglašeno povećanje plaća. Na tome nismo planirali stati i intenzivno se radi na utvrđivanju novih instrukcija kako bi se plaće uskladile s ostalim budžetskim korisnicima. Naš cilj je iznaći modus kako bi prosvjeta bila što zadovoljnija, a da ne ugrozimo stabilnost budžeta“- kazala je ministrica Begović.

Pozvala je Sindikat da se u dobrom duhu nastave započeti razgovori sa ministarstvom koje je dokazalo spremnost i otvorenost  da se poštuju prava sindikalnog članstva.

„Apelujemo na drugu stranu da u vidu imaju prava i potrebe učenika zbog kojih svi i postojimo. U tom pravcu, pozivam sindikat da prolongira štrajk upozorenja, jer volja za dogovor postoji. Ako to ne žele bilo bi odgovorno prema djeci da štrajk upozorenja skrate na 30, umjesto predviđenih 90 minuta, kako bi djeca izgubila što manje nastave. U tom pogledu vrijedilo bi razmisliti i da se štrajk upozorenja ravnomjerno rasporedi po školskim smjenama kako samo dio djece ne bi bio diskriminiran“-predložila je ministrica.

” Bili smo i ostaćemo konstruktivan partner sindikatima od  kojih se očekuje da štrajk koriste kada se iscrpe sve druge mogućnosti. U konkretnom slučaju, prostora je bilo i ima ga još uvijek, jer niko ne spori opravdane zahtjeve koje samo treba uklopiti u realne mogućnosti, poruka je koju je ministrica obrazovanja danas uputila Sindikatu srednjeg obrazovanja i odgoja.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.