• OBJAVLJENO: 01.04.2022.
Na današnjem 4. zvaničnom sastanku Pregovaračkog tima Vlade BPK Goražde i sindikata policije BPK Goražde
Historijski dan za policiju u Goraždu-uspješno završeni pregovori Vlade BPK sa sindikatima policije BPK Goražde

S ciljem postizanja dogovora  u vezi potpisivanja novog Kolektivnog ugovora za uposlenike Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, danas je održan 4. zvanični sastanak Pregovaračkog tima Vlade BPK Goražde, Sindikata policije i Udruženja sindikata policije BPK Goražde.

Sastanku koji je održan u sali Vlade BPK Goražde prisustvovala je i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde  Aida Obuća te predsjednik Unije sindikata policije u FBiH Mirza Hadžiabdić. Bila je ovo prilika da se predstavi finansijska analiza i projekcije u budžetu, kako bi se nadomjestila nedostatna finansijska sredstva neophodna za primjenu koeficijenata za policijske službenike u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama policijskih službenika u Federaciji BiH, a što je i zahtjev oba sindikata koja djeluju u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova BPK Goražde.

S obzirom da je Vlada BPK Goražde pokrenula proces usklađivanja obavezujućih normativnih propisa kada je riječ o usklađivanju plaća, što je učinjeno i za državne službenike i namještenike, uposlenike osnovnog i srednjeg obrazovanja, uposlene u zdravstvu, zajednički zaključak sa današnjeg sastanka je da se u narednih nekoliko dana iznađu sredstva za usklađivanje plaća i policijskih službenika, te da se definiše rok od kada bi počela zakonska primjena.

Prijedlog s kojim su se složili Pregovarački tim Vlade BPK Goražde i sindikati policije je da primjena koeficijenata po federalnom zakonu, odnosno njihov obračun počne onog momenta kada se za to obezbijede sredstva, odnosno preusmjere za tu namjenu.

Uzimajući u obzir opravdanost zahtjeva sindikata, riječi zahvalnosti  na razumijevanju u toku pregovora predstavnicima sindikata, ispred Pregovaračkog tima Vlade BPK Goražde, uputio je ministar Armin Mandžo. Dodao je da je ovo prilika da se nakon dvanaest godina primjene koeficijenti po federalnom zakonu, a u narednih nekoliko dana slijedi potpisivanje novog kolektivnog ugovora čija primjena će biti definisana na obostrano zadovoljstvo.

Predsjednik Unije sindikata policije u FBiH Mirza Hadžiabdić je iskazao zadovoljstvo vezano za usklađivanje plaća i naveo je da su policijski službenici u BPK-a u najlošijoj situaciji u FBiH te da je ovo jedan historijski dan za policiju u Goraždu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.