• OBJAVLJENO: 06.04.2022.
Obilježen 6.april-Dan sjećanja na poginule pripadnike policije
Treba čuvati sjećanje na one koji su odigrali značajnu ulogu u odbrani i organizaciji otpora

U organizaciji Udruženja veterana policije 1991-1995. godina, Ministarstva unutrašnjih poslova i Sinidikata policije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, danas je obilježen Dan sjećanja na poginule pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH.

Program je započeo prijemom za porodice poginulih pripadnika policije, a položeno je cvijeće na spomen obilježje koje je izgrađeno u znak sjećanja na 61. poginulog pripadnika MUP-a RBiH, Spomen obilježje ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992-1995.godina te šehidskom mezarju u Kolijevkama.

Cvijeće su položile brojne delegacije, među kojim i delegacija Vlade BPK Goražde, predvođena premijerkom BPK Goražde Aidom Obućom.

Uspomene na hrabrost i požrtvovanost policije u najtežim danima agresije na BiH, evocirane na sjednici koja je povodom ovog datuma održana u Velikoj sali Centra za kulturu.  

O doprinosu pripadnika policije u periodu agresije 1992-1995. godina govorili su predsjednik Udruženja veterana policije regije Goražde Šefik Hodžić, ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde Armin Mandžo, ministar za boračka pitanja Edin Aganović, predstavnik Unije veterana policije FBiH Željko Lončar i premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća, odajući priznanje pripadnicima policije za njihov doprinos u ratu,  naglasila je da se svakodnevno treba čuvati sjećanje na sve hrabre sinove i kćeri koji su dali živote za ono što danas imamo.

„ Onda kada se kao tamni oblak nad Bosnom i Hercegovinom nadvila ratna prijetnja te počelo zveckati oružje, kada su počeli ratni sukobi u Sloveniji i Hrvatskoj, a u našoj zemlji nicati prve barikade, pripadnici policije bili su prvi branik u odbrani bošnjačkog stanovništva na ovim prostorima. U trenucima kada je razoružana Teritorijalna odbrana, kada je policija podijeljena na takozvanu muslimansku i srpsku policiju, te kad su pojedine dijelove našeg grada zauzeli naoružani ljudi s maskirkama na licu, pripadnici policije Republike Bosne i Hercegovine su nezaštićenom narodu ulijevali sigurnost, nadu da ih ima ko odbraniti. U tom presudnom periodu pred početak odbrambeno-oslobodilačkog rata, kao i tokom njega, oni su odigrali su značajnu ulogu u odbrani i organizaciji otpora.   Broj poginulih i ranjenih policajaca, broj dobitnika zlatne policijske značke, govori nam kakvi su to borci bili. Ponekad se nepravedno zapostavlja njihova uloga u ratu, a ne bi trebala. Njima, kao i svim našim borcima, svih našim patriotama koji su dali veliki doprinos odbrani suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine sa ovog mjesta, na Dan sjećanja, upućujem veliko hvala”- kazala je premijerka Obuća te pripadnicima kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova poručila: “Zajedničkim naporima trebamo da odgovorimo svim izazovima koji se postavljaju pred nas, ali ne sumnjam da ih nećemo uspješno izvršiti, na način kao što su to oni kojih se danas sjećamo radili u presudnim danima za naš grad i domovinu. Očuvanje bezbjednosti i sigurnosti svakog stanovnika ovog kantona, počev od prvih dana odbrane pa do sada, vrlo ste uspješno obavljali i mi možemo biti ponosni što se, uprkos brojnim problemima, još svrstavamo u najbezbjednije kantone na području Federacije i cijele Bosne i Hercegovine. Želja nam je da tako i ostane. Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde činila je i to će činiti i ubuduće, da u granicama svojih mogućnosti obezbijedi optimalne uslove za rad i poboljša standard svih uposlenih u ovom ministarstvu”.

Predsjednik Udruženja veterana policije regije Goražde 1991 – 1995. Šefik Hodžić između ostalog naglasio je da su pripadnici policije učestvujući sa drugim patriotskim snagama u pripremi i organizaciji otpora na ovim prostorima, dali ogroman doprinos u odbrani BiH od agresije. Bili su uključeni u sve jedinice Armije RBiH, dok je 1993. godine formirana Jedinica policije za specijalne namjene.     

Sve policijske jedinice su od početka agresije učestvovale na svim linijama odbrane i preuzele učešće u borbenim djejstvima na području Goražda, sve do oslobođenja. Kroz redove policije u periodu 1991 – 1995. godina prošlo je oko 900 pripadnika, a od ‘92 do ‘95 braneći ove prostore život je izgubio 61 pripadnik policije, dok je 190 teže i lakše ranjeno. Za doprinos u odbrani od agresije 15 pripadnika  odlikovano je najvećim ratnim priznanjem “Zlatnom policijskom značkom”, jedan pripadnik je odlikovan “Srebrnom policijskom značkom”, a jedan “ Medaljom za hrabrost”, dok su  jedinice MUP-a zajedno sa svim brigadama koje su egzistirale na ovom području dobile najveće  ratno priznanje kantona “Bosanskopodrinjski štit” – naglasio je Hodžić.

Ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde Armin Mandžo takođe je ukazao na važnost obilježavanja ovog datuma i značaj koje su pripadnici policije imali u najtežem ratnom periodu.

“ Za MUP i samo Udruženje veterana policije koje ove godine obilježava destogodišnjicu postojanja, ovo je jako važan datum, jer je nemjerljiv doprinos koji su dali u odbrani ovih prostora i BiH” – kazao je Mandžo.   

Ministar za boračka pitanja BPK Edin Aganović naglasio je trajnu obavezu sjećanja na poginule branioce koji su za BiH dali najviše što se moglo dati. Najavio je da će i na centralnom spomen obilježju poginulim braniocima Goražda čije se izgradnja završava,  među 2.115 imena biti ispisana i imena 61. policajca.

 “ Ona trajno treba da budu ispisana i u našim sjećanjima. Ne smijemo zaboraviti koliki je značaj MUP  imao na početku agresije, a ja bih rekao i dosta ranije, jer je u to vrijeme bio jedina legalna oružana formacija.  Razgovarajući sa sadašnjim veteranima policije koji su bili direktni sudionici dešavanja početkom ‘92. godine, kao donosioci važnih odluka ili kao direktni izvršioci, možemo se samo diviti njihovoj hrabrosti, umijeću i odlučnosti da u najtežim uslovima na početku rata a po cijenu i vlastitih života, stanu na put agresorskim snagama” – kazao je Aganović.

 Predsjednik Skupštine Unije saveza i udruženja veterana policije FBiH Željko Lončar poručio je da se sjećanje na poginule policajce njeguje s posebnim pijetetom.

 “ Nadam se da će u narednom periodu to nastaviti i ove mlade generacije, ministri koji srećom nisu prošli ta vremena. Ovo sve što smo vidjeli posjetama šehidskim mezarjima i polaganjem cvijeća,  probudi emocije koje u jednom trenutku budu potisnute, ali se uz ovakve datume probude i čovjeka na određen način uznemire” – kazao je Lončar.

U znak sjećanja na hrabre sinove koji su za odbranu naše domovine položili i ono najvažnije, svoje živote, u nastavku obilježavanja upriličen je obilazak mezarja u Hubjerima, Glamoču, Omeđku, Baćcima, te mjestima Bijeli put, Perjani, Ocka, Mrđelići i Ustikolina.

Obilježavanju ovog značajnog datuma, uz porodice poginulih i domaće zvaničnike, prisustvovali su brojni gosti, predstavnici Unije veterana policije FBiH iz Tuzle, Živinica, Travnika, Mostara, Sarajeva  i Unsko-sanskog kantona.  Za njih je na spomen izletištu Rorovi upriličen  i  historijski sat  o ratnim dešavanjima i herojskoj odbrani Goražda.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.