• OBJAVLJENO: 22.11.2011.
Javna rasprava o nacrtima zakona o plaćama održana i u Goraždu

Nakon općine Pale-Prača i Foča-Ustikolina,  javna rasprava o nacrtu Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i nacrtu Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika BPK Goražde održana je danas i u Goraždu. Pored organizatora, predstavnika Ministarstva za pravosuđe, upravu i radne odnose, Ministarstva za finansije, Ministarstva unutrašnjih poslova te predstavnika skupštinskih komisija, javnoj raspravi prisustvovao je veliki broj predstavnika i članova sindikata.

Veoma veliki odziv je na ovim javnim raspravama koje su provedene i ono što je evidentno da su se svi učesnici javne rasprave složili da je neophodno doći do ovih zakonskih rješenja. Kako je kazao predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije BPK Amir Dedović, ova zakonska rješenja u potpunosti su usklađena sa federalnim rješenjima i ovdje se ne radi ni o kakvom povećanju plaća, već o izjednačavanju sa plaćama uposlenih u Federaciji.

Emir Oković, predstavnik Ministarstva za pravosuđe, upravu i radne odnose ističe da je cilj ove javne rasprave bio da se prikupe sve primjedbe i sugestije koje će sigurno opredijeliti Vladu u izradi konačnog teksta.

–          U čitavom ovom procesu pojavljuju se pregovori sa Sindikatom,  što će sigurno uticati  na krajnji ishod čitave ove situacije. U principu, federalni zakon koji je usvojen u julu 2010.godine ostavio je rok od 90 dana kantonima za primjenu tih propisa. Taj rok se nije ispoštovao iz finansijskih razloga, a i činjenice da se radilo o opštim izborima što je usporilo rad zakonodavne vlasti. Kako će se ova cijela priča završiti ostaje nam da vidimo, u toku su izmjene na federalnom nivou, što će vjerovatno uticati na krajnji izgled ovog teksta. Ovaj zakon sam po sebi, pored svih ovih kontraverzi, ima jedan kvalitet da na jednom mjestu koncipira sve, a to su različite uredbe, sporazumi i  zakonski tekstovi-kazao je Oković.

/bpkg.gov.ba/

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.